Pasteryzacja

Wspomniałem poprzednio, że zamierzam poddać część moich tegorocznych słodkich cyderków pasteryzacji, żeby je ustabilizować jak już osiągną wystarczający poziom nagazowania.

Już pobieżne rozeznanie tematu utwierdziło mnie w przekonaniu, że jestem na właściwym tropie: pasteryzacja jest sprawdzonym i popularnym sposobem na utrwalanie cydrów zawierających dowolną ilość cukru, i to zarówno tych gazowanych jak i nie. Czytaj dalej

Kapsle i kapsle

Od dłuższego czasu starałem się dociec, jaka to przemiana bio/fizyko/chemiczna zachodzi w moich cydrach z 2016 roku, że z miesiąca na miesiąc są coraz mniej nagazowane.

Butelki, które poczÄ…tkowo można byÅ‚o otwierać jedynie po solidnym schÅ‚odzeniu – w przeciwnym razie trzeba byÅ‚o liczyć siÄ™ ze znacznÄ… utratÄ… zawartoÅ›ci – stać teraz jedynie na lekkie psykniÄ™cie. JeÅ›li już czegoÅ› miaÅ‚bym siÄ™ spodziewać po dÅ‚ugo leżakowanym cydrze, to raczej wzrostu nagazowania, a nie utraty…

Zrozumienie przyszło nagle, kurierem 🙂

Czytaj dalej

Sposoby na słodycz

Powoli, w wolnych chwilach, rozpracowuję o co chodzi z pasteryzacją. I jak najprościej się do tego zabrać w domowych warunkach. Temat okazał się nieco bardziej czasochłonny niż się początkowo spodziewałem, choć na szczęście koniec majaczy już gdzieś na horyzoncie. Zanim się tą wiedzą podzielę, pozostało mi jeszcze sprawdzić teorię w praktyce.

W miÄ™dzyczasie, trochÄ™ przy okazji, zrobiÅ‚em krótki przeglÄ…d różnych sposobów na zrobienie sÅ‚odkiego cydru, najlepiej gazowanego. WyglÄ…da na to, że moje preferencje zaczęły powoli dryfować w kierunku cydrów „nie caÅ‚kiem wytrawnych” 🙂

Czytaj dalej