Test słodzików

Fakt 1:
Moja docelowa grupa domowych konsumentów, majÄ…c wybór, nie siÄ™gnie po cydr wytrawny – zdecydowanie wiÄ™kszym powodzeniem cieszÄ… siÄ™ cydry nieco sÅ‚odsze.

Fakt 2:
Robienie naturalnie słodkiego cydru jest sztuką pracochłonną i nie ma gwarancji że się uda.

Wniosek racjonalizatorski:
A gdyby tak zrobić słodkie oszustwo i po prostu dosłodzić ten cydr? 🙂

Czytaj dalej

Cherlawy Dżersej

W Szwecji sprzedaż alkoholu zmonopolizowana jest przez paÅ„stwo i zajmuje siÄ™ niÄ… wyłącznie jedyna sÅ‚uszna sieć sklepów: System Bolaget. W „normalnych” sklepach można kupić co najwyżej napoje o mocy nieprzekraczajÄ…cej 3,5% – i choć koncerny (głównie browary, w tym również miÄ™dzynarodowe np. Calrsberg czy Staropramen) wprowadziÅ‚y na rynek niespotykane nigdzie indziej odpowiedniki swoich produktów, o odpowiednio obniżonej zawartoÅ›ci alkoholu, to jakoÅ› nigdy siÄ™ do nich nie przekonaÅ‚em. Na domiar zÅ‚ego, sklepy z alkoholem w tygodniu zamykajÄ… siÄ™ o 19:00, w soboty o 15:00, a w niedzielÄ™ sÄ… nieczynne. I oczywiÅ›cie jest tam strasznie drogo 🙂

Czytaj dalej

FJM Antonówka

Oj, ile czasu minęło od poprzedniego wpisu! CaÅ‚y czas w rozjazdach, praca nie rozpieszcza… ale już nadrabiam – dziÄ™kujÄ™ za cierpliwość 🙂

Czas najwyższy, bo trochę tematów się zebrało. Zacznijmy od dalszych losów cydru z Antonówki, który wszystkimi znanymi mi sposobami starałem się uzdatnić do spożycia, testując przy okazji różne szczepy bakterii odpowiedzialnych za fermentację jabłkowo mlekową (FJM).

Czytaj dalej