projekt CYDR

Pełna wersja: Zawartość azotu w jabłkach a fermentacja, 2011
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S151...ci_arttext
[attachment=68]

Tym razem brazylijscy naukowcy poszli po rozum do głowy i zadali sobie pytanie czy jest sens dodawać pożywki do fermentacji cydru.
I co się okazało? Badanie kończy się konkluzją, że absolutnie nie powinno się tego robić, że obecne, pochodzące z komercyjnych nawożonych hodowli jabłka zawierają taki poziom azotu, że absolutnie więcej nie potrzeba. A właściwie to przydałoby się mniej.

Wskazują, że średnia ilość azotu w jabłkach ciągle rośnie:
 - 1960 -> 80ppm
 - 1990 -> 130ppm
 - 2011 -> 155ppm

Podczas gdy oni wykazali w badaniu że sok, który ma nawet 60ppm nie ma problemu z przebiegiem fermentacji.
Do tego pokazali jak kolosalna jest różnica pomiędzy fermentacją soku z 60, 120 oraz 160 mg N/L.

To nie o azot trzeba dbać tylko o witaminy i minerały.