projekt CYDR

Pełna wersja: Wpływ CO2 na gęstość / SG
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Bawię się ostatnio różnymi obliczeniami i korektą odczytu SG ze względu na różne czynniki.
Zacząłem się zastanawiać czy i jaki wpływ ma nasycenie dwutlenkiem węgla na gęstość / ciężar właściwy cydru.

Okazuje się, że typowe nasycenie przechowywanego pod rurką cydru ~2g/L, wpływa na zwiększenie gęstości o ~0,35g/L, co przekłada się na SG +0,00035.
Czyli różnica praktycznie zaniedbywalna, biorąc pod uwagę dokładność hobbystycznych urządzeń pomiarowych.

Jak to wyliczyć opisane jest tutaj:

Density of Aqueous Solutions of CO2
https://www.osti.gov/servlets/purl/790022
[attachment=102]
A wpływa na pomiar refraktometrem?

Wydaje mi się, że przy pomiarze spławikiem większy wpływ na pomiar ma to, że pęcherzyki gazu się do niego przyklejąją zwiększając wyporność, czyli zawyżając odczyt.
Wygląda na to, że refraktometr jest niewrażliwy na nasycenie CO2.

Właśnie zmagam się z tematem korekty refraktometru; trochę mi dłużej zajęło niż przewidywałem, ale już niedługo zabiorę się za podsumowanie.
Zrobiłem serię pomiarów i wyniki są zaskakująco dobre - dokładność po korekcie jest w granicach +-0.001 SG, czyli taka jak przy użyciu zwykłego hydrometru!

Moje empiryczne rezultaty są bardzo zbieżne z tą formułą, z tym że jest stałe przesunięcie o 0.001 SG (formuła zaniża):
https://diversity-pivo.blogspot.com/2017...metru.html

Jeszcze chcę przeanalizować te obliczenia, które gość tam zrobił, i wrzucę wreszcie nowy wpis Smile
Z moich obserwacji też CO2 nie wpływa na pomiar refraktometrem, fajnie że opiszesz podwaliny teoretyczne. Ja tylko porównywałem próbkę prosto z fermentora i taką odgazowywaną.