projekt CYDR

Pełna wersja: Kalkulator - cukier /alkohol - różne skale
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Znalazłam taki oto kalkulator z różnymi skalami - Blg, Brix, Oe...

Można w łatwy sposób porównać sobie cukier i potencjalny alkohol z pomiarów różnym sprzętem. Ja zazwyczaj posługuję się refraktometrem, ale widzę, że koledzy podają gęstość soku. Współczynnik załamania światła, czy gęstość mają nam powiedzieć, ile cukru mamy w soku, żebyśmy mogli oszacować moc alkoholową przyszłego cydru.

Poniżej link do uniwersalnego kalkulatora, który uwzględnia wiele parametrów, włącznie z wydajnością drożdży. Parametry wejściowe można skorygować ręcznie Smile

https://enolab.pl/kalkulator-alkoholu/?amp