Skoncentrowany Dabinett - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kajecik cydrownika (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Skoncentrowany Dabinett (/showthread.php?tid=2866) Strony:
1
2
|
RE: Skoncentrowany Dabinett - Bartek - 2024-11-09 Kwasowość Dabinett'a jest bardzo niska - rzędu 2g/L. Żeby zrobić pijalną jednoodmianówkę trzeba dokwasić. Poza tym dokwasić też trzeba ez względu na pH - nie powinno się fermentować nastawu o pH powyżej 4, a taki mało kwaśny sok ma wyższe. Producent zaleca rozcieńczenie 1:6, czyli 5L koncentratu + 30L wody. Ja dodałem mniej wody i nastaw miał taki trochę karmelizowany zapach. Fermentacja dopiero co ruszyła, więc za wcześnie żeby coś powiedzieć o cydrze. Ale tak ogólnie, to robienie koncentratu jabłkowego jest bardzo dobrze poznaną dziedziną - bardzo dużo jest soków z koncentratów, dużo cydrów również jest z koncentratów - jak nie wiesz, to nie poznasz. Robiłem cydry z koncentratów wcześniej i nie miałem zastrzeżeń. Tutaj jest karta z danymi tego koncentratu: BAC-Product-specification-Bittersweet-concentrate-CIDER-2022.pdf (Rozmiar: 702,7 KB / Pobrań: 0) Producent zaleca mieszanie z odmianami deserowymi, w różnych proporcjach. Więc jak najbardziej jako do Prince'a możesz go użyć. Teoretycznie koncentrat ma tak dużo cukru, że nie powinien się psuć - ja mam jakieś ponapoczynane koncentraty Pureny które od roku stoją w garażu i nic im nie dolega. Ale na tym koncentracie była bardzo krótka data przydatności - właściwie to chyba listopad 2024, jeśli dobrze pamiętam. RE: Skoncentrowany Dabinett - ZbyszekTW - 2024-11-10 (2024-11-09 05:15 PM)karlik napisał(a): Jak to policzyć to wcale nie tak drogo; sok z Princea wyszedł mnie około 6 zł/litr. Tu mamy bez roboty , no i nie ma co porównywać Dabinetta z Princem...( przynajmniej tak myślę ). Raczej kupię z ciekawości, ale mam kilka pytań: Karol, mnie też bardzo kusi ten sok... Nie wiem jak będzie z jakością, bo soki NFC są lepsze niż te z koncentratu. Ale tutaj jest surowiec najwyższego gatunku, więc może to da dużo lepsze rezultaty... Najlepiej by było dokwasić kwaśny sokiem (tak jak Bartek opisał - Antonówka, albo jakaś Reneta) PS. Może byśmy wspólnie zamówili po 5 l baniaczku? Byłoby raźniej i na wysyłce taniej? RE: Skoncentrowany Dabinett - karlik - 2024-11-10 Ok. Napisałem wiadomość prywatną RE: Skoncentrowany Dabinett - kuneg - 2024-11-10 No i mnie kusi... Jakbym mogła się podłączyć pod kolejne 5l, to będę zobowiązana RE: Skoncentrowany Dabinett - ZbyszekTW - 2024-11-10 OK, odebrałem wiadomości. Podejmę się zorganizowania dostawy dla Wszystkich. RE: Skoncentrowany Dabinett - ZbyszekTW - 2024-11-13 No więc tak: Napisałem 2x maila i próbowałem 2x zadzwonić - ale bez efektu. Nikt nie odpisuje, nikt nie odbiera. Chciałem się dowiedzieć o tą dostawę. Zamówiłem 3 x 5l baniaczki przez stronę. Zobaczymy co się dalej stanie... RE: Skoncentrowany Dabinett - kuneg - 2024-11-13 Dzięki za info. Zatem czekamy. RE: Skoncentrowany Dabinett - karlik - 2024-11-13 Ok. Czekamy przebierając nóżkami... |