![]() |
|
Wpływ klarowania soku jabłkowego na produkcję H2S przez drożdże, 2018 - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Wpływ klarowania soku jabłkowego na produkcję H2S przez drożdże, 2018 (/showthread.php?tid=1522) |
Wpływ klarowania soku jabłkowego na produkcję H2S przez drożdże, 2018 - Bartek - 2018-11-24 https://www.researchgate.net/publication/328438020_Juice_Clarification_with_Pectinase_Reduces_Yeast_Assimilable_Nitrogen_in_Apple_Juice_without_Affecting_the_Polyphenol_Composition_in_Cider
1750-3841.14367.pdf (Rozmiar: 957,27 KB / Pobrań: 5)
Zaczytałem się dzisiaj w tych pracach naukowych, co jedna to lepsza W tym artykule autorzy poruszają kwestię produkcji przez drożdże siarkowodoru, co przedkłada się na nieprzyjemny zapach, a czasem również smak nastawu. Wskazują, że ten problem jest znany w winiarstwie, i na przykład w produkcji białego wina powszechnym środkiem przeciwdziałającym temu zjawisku jest sklarowanie soku przed rozpoczęciem fermentacji! Czemu nie zrobić tego samego w przypadku soku jabłkowego? Wystarczy dodać pektoenzymu, poczekać kilkanaście godzin jak opadnie osad, zlać czysty sok - szzczególnie że takie klarowanie nie ma żadnego wpływu na pH, kwasowość całkowitą, końcową zawartość alkoholu czy tanin! Więc tylko można na tym zyskać ![]() Ciekawe, muszę to klarowanie na stałe włączyć do procesu!! |