Zawartość azotu w jabłkach a fermentacja, 2011 - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Zawartość azotu w jabłkach a fermentacja, 2011 (/showthread.php?tid=1524) |
Zawartość azotu w jabłkach a fermentacja, 2011 - Bartek - 2018-11-25 http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-89132011000300017&script=sci_arttext v54n3a17.pdf (Rozmiar: 201,36 KB / Pobrań: 3) Tym razem brazylijscy naukowcy poszli po rozum do głowy i zadali sobie pytanie czy jest sens dodawać pożywki do fermentacji cydru. I co się okazało? Badanie kończy się konkluzją, że absolutnie nie powinno się tego robić, że obecne, pochodzące z komercyjnych nawożonych hodowli jabłka zawierają taki poziom azotu, że absolutnie więcej nie potrzeba. A właściwie to przydałoby się mniej. Wskazują, że średnia ilość azotu w jabłkach ciągle rośnie: - 1960 -> 80ppm - 1990 -> 130ppm - 2011 -> 155ppm Podczas gdy oni wykazali w badaniu że sok, który ma nawet 60ppm nie ma problemu z przebiegiem fermentacji. Do tego pokazali jak kolosalna jest różnica pomiędzy fermentacją soku z 60, 120 oraz 160 mg N/L. To nie o azot trzeba dbać tylko o witaminy i minerały. |