Cidermaking, przegląd 2003 - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Cidermaking, przegląd 2003 (/showthread.php?tid=1547) |
Cidermaking, przegląd 2003 - Bartek - 2019-01-07 Przeglądając różne książki i prace naukowe na temat cydru, często jako odniesienie podawana jest następująca pozycja: Cidermaking Andrew GH. Lea, Jean-Francois Drilleau Fermented Beverage Production, 2003 Okazuje się, że jest to nic innego jak poprzednia wersja przeglądu z 2014r, o którym pisałem tutaj. Z tym że w odróżnieniu od tej nowszej wersji, tego artykułu nie można przeczytać za darmo... Tak więc, jeśli ktoś się zastanawia, czy warto inwestować w tę konkretną pozycję, śpieszę donieść, że: wersja z 2014r. zawiera praktycznie wszystkie informacje co powyższa pozycja z 2003r. (za wyjątkiem raptem kilku wykresów), a w wielu miejscach informacje zostały dodatkowo zaktualizowane. Więc nie warto powtarzać mojego błędu Większość tych brakujących wykresów można oglądnąć np. tutaj: http://www.cider.org.uk/phenolics_in_cider_apples.pdf phenolics_in_cider_apples.pdf (Rozmiar: 688,96 KB / Pobrań: 12) Powyższa prezentacja pokazuje m.in. że maceracja w miazdze powoduje bardzo dużą utratę polifenoli. W przypadku jabłek deserowych, które tych związków mają relatywnie niewiele - nawet 10 razy mniej niż cydrowe odmiany! - nie ma to właściwie znaczenia, ale trzeba na tę macerację uważać jak się operuje bogatymi w taniny jabłkami (żeby zbyt wiele tych tanin nie stracić). |