Szara Reneta - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jabłka i jabłonie (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Dział: Odmiany jabłek (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Szara Reneta (/showthread.php?tid=1579) |
Szara Reneta - Bartek - 2019-02-17 SG zależnie od dojrzałości: od 1.050-kilka do ponad 1.060. Duża kwasowość całkowita - od 8 do ponad 10 g/L. Twarde do mielenia. Miazga sucha, raczej wymaga maceracji. Miąższ silnie brązowieje - co nie przekłada się na kolor cydru. Nie sprawia kłopotów podczas wyciskania. Dobrze znosi przechowywanie, marszcząc się przy tym i tracąc sporo wody, przez co można uzyskać znacznie słodszy sok. Na przykład SG 1.052 -> 1.064, po 7 tygodniach przechowywania w temp. ~6C. Zawartość kwasu pozostaje przy tym bez zmian. Nie nadaje się na cydry wytrawne jednoodmianowe. W blendach dodaje korzystny posmak, ale ostrożnie z ilością - np. 10-20%. |