Kiedy cydr jest JUŻ dobry a po jakim czasie być przestaje. - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Kiedy cydr jest JUŻ dobry a po jakim czasie być przestaje. (/showthread.php?tid=1631) |
Kiedy cydr jest JUŻ dobry a po jakim czasie być przestaje. - Adam - 2019-04-11 Spotkałem się tutaj z opinią, że warto dać cydrowi czas, co najmniej 6 miesięcy od początku fermentacji do pierwszej konsumpcji. Wiadomo musi dojrzeć i ułożyć się. A po jakim czasie można oczekiwać, że zabutelkowany cydr będzie tracił na wartości? Mówimy o cydrze odpowiednio siarkowanym, przechowywanym w ciemnym szkle, w piwniczce i temperaturze dajmy na to poniżej 12-15C. Zakładamy, że nie będzie zachodziła fermentacja jabłkowo-mlekowa. Na rynku nadal są do kupienia polskie cydry rzemieślnicze z 2016 roku. Zastanawiam się czy one już nie tracą na jakości skoro niektóre 2-3 letnie białe wina (zależy to od szczepu) mogą być uznawane za zbyt stare. RE: Kiedy cydr jest JUŻ dobry a po jakim czasie być przestaje. - tibek - 2019-04-11 Bez siarkowania konserwującego (tzn siarkowany był sok po wyciśnięciu tylko), trzymany w kegu w piwnicy, gdzie temperatura oscyluje od 8 do 20C w zależności od pory roku mój cydr z 2016 roku zajął w 2018 2. miejsce w konkursie Pomona, więc 2 lata to raczej nie jest czas, żeby już tracił. W cydrze "żywym" o ile jest chroniony przed utlenieniem przemiana polega głównie na redukcji kwasowości z mojego doświadczenia - w pewnym momencie staje się po prostu mdły. RE: Kiedy cydr jest JUŻ dobry a po jakim czasie być przestaje. - Jtomas - 2019-04-11 Dorzucę swoje 3-grosze, mam swój cydr wytrawny, nie siarkowany, z 2015 roku - ostatnie 4 butelki - jedną otworzyłem w tym roku w styczniu i jest smaczny, może lekko mniej kwaśny (jak wspomina kolega, nieco kwasowości stracił) ale nadal pije się go z taką samą przyjemnością jak po pierwszych 6-ciu miesiącach, więc 3-4 lata to nadal dobry czas, mi w głowie siedzi granica 5-6 lat, maksymalnie, bo po co trzymać dłużej, ale można by butelki lakiem zalać i trzymać np do 18-stych urodzin pierworodnego -co ja robię z moim pierwszym porterem bałtyckim. Myślę że cydry o mocy 8% abv, spokojnie nawet i 10 lat postoją, granica 8% alkoholu jest podana w książce "Vintage Beers" ale myślę że do każdego alkoholu o tej mocy można ją podpiąć. RE: Kiedy cydr jest JUŻ dobry a po jakim czasie być przestaje. - Adam - 2019-04-15 Pytanie brzmi czy utrata kwasowości następuje wyłącznie poprzez fermentacje jabłkowo-mlekową czy też w inny sposób a jeśli tak to w jaki? Ta pierwsza podobno nie zawsze wpływa dobrze na smak RE: Kiedy cydr jest JUŻ dobry a po jakim czasie być przestaje. - tibek - 2019-04-15 IMHO fermentacja jabłkowo-alkoholowa. RE: Kiedy cydr jest JUŻ dobry a po jakim czasie być przestaje. - Adam - 2019-04-15 (2019-04-15 12:52 PM)tibek napisał(a): IMHO fermentacja jabłkowo-alkoholowa.Tylko, że "normalne" drożdże chyba nie przetwarzają kwasu jabłkowego? Przynajmniej nie tyle co np. L71B. RE: Kiedy cydr jest JUŻ dobry a po jakim czasie być przestaje. - tibek - 2019-04-17 Wszystkie saccharomyces cerevisiae przetwarzają, ale robią to w różnym tempie - nie mają mechanizmu aktywnego transportu kwasu jabłkowego przez błonę, tylko dyfuzja, w cydrach refermentowanych w butelce mają na to czas. Za handbook of enology: Cytat:Saccharomyces cerevisiae partially degrades must |