projekt CYDR
Enzym do keevingu - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Przydasie (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Enzym do keevingu (/showthread.php?tid=2330)



Enzym do keevingu - blackpowder - 2020-08-05

Czy na naszym polskim rynku, można nabyć enzym PME (w ilośći rozsądnej do 1L)? Może ktoś z forum ma dostęp do preparatu typu Fructozym flot PL lub Pectinex smash i mógłby się podzielić? Chciałbym porównać stopień oczyszczenia moszczu przy keevingu z użyciem preparatu typu Pectopol pt-400 w o którym wiadomo tylko, że nie wiadomo ile w nim jest metyloesterazy, i preparatu z zadeklarowaną wysoką zawartością PME.


RE: Enzym do keevingu - Bartek - 2020-08-05

Ja mam jeszcze zapas francuskiego enzymu, który w zeszłym roku kupiłem tutaj: https://www.arcafrin.fr/fabrication/clarification/cidre/

Mogę Ci podesłać trochę, na próbę.


RE: Enzym do keevingu - blackpowder - 2020-08-06

(2020-08-05 12:43 PM)Bartek napisał(a): Ja mam jeszcze zapas francuskiego enzymu, który w zeszłym roku kupiłem tutaj: https://www.arcafrin.fr/fabrication/clarification/cidre/

Mogę Ci podesłać trochę, na próbę.
Wielkie dzięki, odezwę się na e-mail.


RE: Enzym do keevingu - blackpowder - 2021-09-01

Mam ogłoszenie w sprawie enzymu PME do obróbki soku jabłkowego przy produkcji cydru tradycyjną metodą francuską czy jak się przyjęło mówić keeving'u. Jest to czysta pektynometyloesteraza o wysokim stopniu koncentracji (produkt firmy Erbslöh Geisenheim AG) trwałość minimum 3 Lata. Mogę podzielić się pewną ilością preparatu z użytkownikami forum. Użytkowników forum zainteresowanych eksperymentami z PME proszę o kontakt na e-mail.
   


RE: Enzym do keevingu - JaKuba - 2022-01-06

Napisałem maila Wink