babelki w cydrze - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: babelki w cydrze (/showthread.php?tid=2335) |
babelki w cydrze - DanielW35 - 2020-08-12 Ogladalem czytalem wiele stron i artykułów i wszystkie cydry sa bez babelków znaczy nie sa gazowane. Jak moge zrobic gazowanego cydra? RE: babelki w cydrze - Bartek - 2020-08-13 Każdy cydr po fermentacji jest bez bąbelków. Bąbelki powstają w butelce. Dodajesz do 0,5L butelki 4g cukru, zamykasz/kapslujesz, i czekasz kilka tygodni. W tym czasie drożdże (wciąż pływające w cydrze) ponownie biorą się do roboty - to jest tak zwana refermentacja w butelce. W efekcie powstaje dwutlenek węgla, który z braku innych opcji rozpuszcza się w cydrze, a po otwarciu zaczyna uwalniać się do atmosfery w postaci bąbelków. RE: babelki w cydrze - DanielW35 - 2020-08-13 (2020-08-13 08:02 AM)Bartek napisał(a): Każdy cydr po fermentacji jest bez bąbelków. Bąbelki powstają w butelce. Dodajesz do 0,5L butelki 4g cukru, zamykasz/kapslujesz, i czekasz kilka tygodni. W tym czasie drożdże (wciąż pływające w cydrze) ponownie biorą się do roboty - to jest tak zwana refermentacja w butelce. W efekcie powstaje dwutlenek węgla, który z braku innych opcji rozpuszcza się w cydrze, a po otwarciu zaczyna uwalniać się do atmosfery w postaci bąbelków.Pieknie opisane ze nawet ja zrozumialem . Dzieki wielkie . Tak mnie to nurtowalo jak zrobic zeby bylo gazowane a powiem ze wszyedzie gdzie patrzylem to nikt o tym nie wspominal. Widzialem nawet filmik jak koles robil cydr z soku jablkowego kupionego ze sklepu. Wiadomo ze domowy nie umywa sie do sklepowego soku. |