projekt CYDR
babelki w cydrze - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: babelki w cydrze (/showthread.php?tid=2335)



babelki w cydrze - DanielW35 - 2020-08-12

Ogladalem czytalem wiele stron i artykułów i wszystkie cydry sa bez babelków znaczy nie sa gazowane. Jak moge zrobic gazowanego cydra?


RE: babelki w cydrze - Bartek - 2020-08-13

Każdy cydr po fermentacji jest bez bąbelków. Bąbelki powstają w butelce. Dodajesz do 0,5L butelki 4g cukru, zamykasz/kapslujesz, i czekasz kilka tygodni. W tym czasie drożdże (wciąż pływające w cydrze) ponownie biorą się do roboty - to jest tak zwana refermentacja w butelce. W efekcie powstaje dwutlenek węgla, który z braku innych opcji rozpuszcza się w cydrze, a po otwarciu zaczyna uwalniać się do atmosfery w postaci bąbelków.


RE: babelki w cydrze - DanielW35 - 2020-08-13

(2020-08-13 08:02 AM)Bartek napisał(a): Każdy cydr po fermentacji jest bez bąbelków. Bąbelki powstają w butelce. Dodajesz do 0,5L butelki 4g cukru, zamykasz/kapslujesz, i czekasz kilka tygodni. W tym czasie drożdże (wciąż pływające w cydrze) ponownie biorą się do roboty - to jest tak zwana refermentacja w butelce. W efekcie powstaje dwutlenek węgla, który z braku innych opcji rozpuszcza się w cydrze, a po otwarciu zaczyna uwalniać się do atmosfery w postaci bąbelków.
 Pieknie opisane ze nawet ja zrozumialem . Dzieki wielkie . Tak mnie to nurtowalo jak zrobic zeby bylo gazowane a powiem ze wszyedzie gdzie patrzylem to nikt o tym nie wspominal. Widzialem nawet filmik jak koles robil cydr z soku jablkowego kupionego ze sklepu. Wiadomo ze domowy nie umywa sie do sklepowego soku.