Dzika odmiana nie z tej planety - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jabłka i jabłonie (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Dział: Odmiany jabłek (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Dzika odmiana nie z tej planety (/showthread.php?tid=2355) |
Dzika odmiana nie z tej planety - blackpowder - 2020-09-20 Wiedziałem że istnieją na tym świecie dzikie odmiany o których się cydrownikom nie śniło, ale dziś odkryte, to niepozorne jabłko pobiło moje serce. Areometr na foto wyskalowany w stopniach Oechsl'a, wskazuje gęstość w dolnym menisku d=1,084 kg/L (84 deg Oe), pomiar kwasowaości 2,6 g/L. Nokaut. RE: Dzika odmiana nie z tej planety - Bartek - 2020-09-21 Nie widać fotek! Spróbuj dodać jeszcze raz: - trzeba najpierw wybrać z dysku ("Przeglądaj...") - potem kliknąć na "Dodaj załącznik" - a na koniec wstawić do treści posta klikając "Wstaw do posta" Popatrz tutaj: RE: Dzika odmiana nie z tej planety - blackpowder - 2020-09-21 Przepraszam i dzięki za naukę. RE: Dzika odmiana nie z tej planety - newrom - 2020-09-23 Dobrze liczę że to 21blg? Jeśli tak to faktycznie cudowna odmiana. A co poza cukrem? Jakieś fajne smaki? RE: Dzika odmiana nie z tej planety - blackpowder - 2020-09-23 Niestety jabłko nie należy do odmian aromatycznych, skórka twarda lekko woskowana, miąższ żółty, zwarty, w smaku lekko taninowe ale bez goryczki, całość przytłacza słodycz. RE: Dzika odmiana nie z tej planety - Bartek - 2020-09-24 Tak czy siak, niesamowite te jabłka - taka zawartość cukru jest czymś zupełnie wyjątkowym! RE: Dzika odmiana nie z tej planety - newrom - 2020-09-25 Czyli czysto odmianowego raczej nie (pytanie jeszcze jakie smaki blokuje ten cukier?), ale do kupażu z innymi może być super. Jakbyś miał zraz to chętnie przygarnę RE: Dzika odmiana nie z tej planety - blackpowder - 2020-09-25 Pytanie jaki cydr dałoby to jabłko jak najbardziej zasadne. Niekoniecznie nie nadaje się do 1-odmianowego cydru. Niestety muszę poczekać do zbioru w przyszłym roku, ale w sezonie 2019 zrobiłem mały eksperyment z fermentacją na dziko cukrówki litewskiej. (d= 1,079 kg/L; kc=4,2 g/L) na skale mikro (1L butelka w lodówce ). Fermentacja od listopada do czerwca i przy poziomie odfermentowania d=1,020, drożdże wyraźnie miały już dość. Taki klarowny cydr smakował i pachniał wyśmienicie. Zakapslowałem go w pancerbutelkę i do dziś dojrzewa w piwnicy, na dnie nie widać większego osadu, lekka mgiełka. Co do zrazów, to spoko i od razu zaznaczam że drzewko nie należy do karłowatych, bardzo silnie rosnące (puszczone wolno- bez formowania) więc trzeba dobrać taką podkładkę. Daj znak na pocztę. RE: Dzika odmiana nie z tej planety - newrom - 2020-09-26 Różnie może być, np ten dzikus którego znalazłem w czasie jedzenia był mało smaczny, sok miał posmak płynu do naczyń, a po rozwodnieniu pyszny. A on miał tylko 14blg. Przy 20blg cukier pewnie zalepia kubki smakowe ;-) Szczepiłem do teraz wyłącznie na półkarłowej M26, ale zaczynam rozważać podkładki karłowe bo w miejscu gdzie chciałem mieć sad zaczyna robić się za gęsto dla m26. A odmian cydrowych chciałbym mieć po kilka drzew z odmiany. Tylko trzeba znaleźć taką karłowatą, która ma przyzwoite korzenie i nie wymaga prowadzenia przy drutach (u mnie mocno wieje). mail poszedł Dzięki. RE: Dzika odmiana nie z tej planety - blackpowder - 2020-09-26 Tak to chyba już jest, że wśród napotkanych dzikich odmian aromatycznych najczęściej występuje aromat typu ostra landryna zmieszana z płynem do naczyń, ale to nie stanowi o nieprzydatności do cydrowania. Zdarzają się aromaty subtelne typu truskawka, ananas czy korzenno-piernikowe. |