Chmielenie cydru - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Chmielenie cydru (/showthread.php?tid=2474) |
Chmielenie cydru - wachus - 2021-04-18 Cześć Cydr gdy jeszcze jest w butli po dodaniu chmielu i pozostawieniu go na pare dni nabiera takich ładnych wyczuwalnych cytrusowych aromatów przełamanych chmielem, lecz po zamknięciu cydru w butelkach do nagazowania wcześniejsze aromaty zupełnie znikają. Nawet jak dodam 3x wiecej chmielu niż zalecane. Czemu ten chmielowy zapach znika nie wiem Ktoś zagłębiał może temat jak utrwalić ten smak ? RE: Chmielenie cydru - Bartek - 2021-04-19 Niestety to jest popularna przypadłość, podobnie zresztą jak w przypadku piwa, chociaż w cydrze te chmielowe aromaty zaczynają zanikać wcześniej, zwykle już po kilku tygodniach. Nie spotkałem się ze skutecznym sposobem utrwalania. Trzeba chmielić na bieżąco i pić na świeżo, jak tylko się nagazuje. RE: Chmielenie cydru - wachus - 2021-04-21 Ale to juz nawet nie czuć po 4 dniach od zamkniecia A próbowałeś moze gotowac chmiel lub jakies inne zabiegi? |