projekt CYDR
Chmielenie cydru - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Chmielenie cydru (/showthread.php?tid=2474)



Chmielenie cydru - wachus - 2021-04-18

Cześć

Cydr gdy jeszcze jest w butli po dodaniu chmielu i pozostawieniu go na pare dni nabiera takich ładnych wyczuwalnych cytrusowych aromatów przełamanych chmielem, lecz po zamknięciu cydru w butelkach do nagazowania wcześniejsze aromaty zupełnie znikają. Nawet jak dodam 3x wiecej chmielu niż zalecane. 

Czemu ten chmielowy zapach znika nie wiem

Ktoś zagłębiał może temat jak utrwalić ten smak ?


RE: Chmielenie cydru - Bartek - 2021-04-19

Niestety to jest popularna przypadłość, podobnie zresztą jak w przypadku piwa, chociaż w cydrze te chmielowe aromaty zaczynają zanikać wcześniej, zwykle już po kilku tygodniach. Nie spotkałem się ze skutecznym sposobem utrwalania. Trzeba chmielić na bieżąco i pić na świeżo, jak tylko się nagazuje.


RE: Chmielenie cydru - wachus - 2021-04-21

Ale to juz nawet nie czuć po 4 dniach od zamkniecia Big Grin

A próbowałeś moze gotowac chmiel lub jakies inne zabiegi?