projekt CYDR
Wpływ osadu jabłkowego - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: Wpływ osadu jabłkowego (/showthread.php?tid=2520)



Wpływ osadu jabłkowego - Bartek - 2021-09-09

Podsumowanie badania, w którym porównywane były cydry z soków o różnej zawartości osadu jabłkowego:

Influence of Addition of Apple Insoluble Solids, Different Wine Yeast Strains and Pectinolytic Enzymes on the Flavour Profile of Apple Wine
V.K. Joshi, D. K. Sandhu and Vikas Kumar

link: researchgate

.pdf   InfluenceofAdditionofAppleInsolubleSolidsDifferent.pdf (Rozmiar: 905,57 KB / Pobrań: 6)

Wyniki są zbieżne z moimi obserwacjami: im więcej osadu tym bardziej wyraźna goryczka i mniej aromatów.
Czyli zdecydowanie warto oczyszczać sok przed fermentacją.