Wpływ osadu jabłkowego - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Wpływ osadu jabłkowego (/showthread.php?tid=2520) |
Wpływ osadu jabłkowego - Bartek - 2021-09-09 Podsumowanie badania, w którym porównywane były cydry z soków o różnej zawartości osadu jabłkowego: Influence of Addition of Apple Insoluble Solids, Different Wine Yeast Strains and Pectinolytic Enzymes on the Flavour Profile of Apple Wine V.K. Joshi, D. K. Sandhu and Vikas Kumar link: researchgate InfluenceofAdditionofAppleInsolubleSolidsDifferent.pdf (Rozmiar: 905,57 KB / Pobrań: 6) Wyniki są zbieżne z moimi obserwacjami: im więcej osadu tym bardziej wyraźna goryczka i mniej aromatów. Czyli zdecydowanie warto oczyszczać sok przed fermentacją. |