Pierwszy cydr - nie wystartował - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Pierwszy cydr - nie wystartował (/showthread.php?tid=2525) |
Pierwszy cydr - nie wystartował - Grandepirlo - 2021-09-20 W 25 l. wiadrze umieściłem około 20 l. świeżo wyciśniętego soku. Dodałem drożdże, oraz pożywkę. Po 3 dniach dodałem kolejną porcję pożywki. Wiadro zaniosłem do piwnicy (temp. około 19-20 stopni Celsjusza). Od tego czasu minęło 10 dni. Woda w rurce fermentacyjnej od początku stoi w miejscu. Obecnie sok jest bardzo kwaśny, może lekko wytrawny. Blg 1. Czy z tego cydru coś wyjdzie? Mogę zacząć butelkowanie? Proszę o rady RE: Pierwszy cydr - nie wystartował - radoL - 2021-09-20 Brak słodyczy oznacza wytrawność. Kwaśność może wynikać z dużej kwasowości jabłek. BLG 1 oznacza, że wystartował i drożdże ładnie jadły cukier przez te 10 dni. Brak ruchu w rurce oznacza, że miałeś nieszczelny fermentor. Osobiście zlałbym znad osadu (raz, a może kilka razy) i poczekał aż się wyklaruje. RE: Pierwszy cydr - nie wystartował - Grandepirlo - 2021-09-20 Co do BLG, to kilka dni wcześniej był około 5. RE: Pierwszy cydr - nie wystartował - robpat - 2021-09-20 czy wyjdzie?...już wyszło - masz cydr! |