projekt CYDR
Pierwszy cydr - nie wystartował - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Pierwszy cydr - nie wystartował (/showthread.php?tid=2525)



Pierwszy cydr - nie wystartował - Grandepirlo - 2021-09-20

W 25 l. wiadrze umieściłem około 20 l. świeżo wyciśniętego soku.
Dodałem drożdże, oraz pożywkę. Po 3 dniach dodałem kolejną porcję pożywki.
Wiadro zaniosłem do piwnicy (temp. około 19-20 stopni Celsjusza).
Od tego czasu minęło 10 dni. Woda w rurce fermentacyjnej od początku stoi w miejscu.
Obecnie sok jest bardzo kwaśny, może lekko wytrawny. Blg 1.
Czy z tego cydru coś wyjdzie? Mogę zacząć butelkowanie?

Proszę o rady Smile


RE: Pierwszy cydr - nie wystartował - radoL - 2021-09-20

Brak słodyczy oznacza wytrawność. Kwaśność może wynikać z dużej kwasowości jabłek. BLG 1 oznacza, że wystartował i drożdże ładnie jadły cukier przez te 10 dni. Brak ruchu w rurce oznacza, że miałeś nieszczelny fermentor. Osobiście zlałbym znad osadu (raz, a może kilka razy) i poczekał aż się wyklaruje.


RE: Pierwszy cydr - nie wystartował - Grandepirlo - 2021-09-20

Co do BLG, to kilka dni wcześniej był około 5.


RE: Pierwszy cydr - nie wystartował - robpat - 2021-09-20

czy wyjdzie?...już wyszło - masz cydr!