Fermentacja ciśnieniowa - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Fermentacja ciśnieniowa (/showthread.php?tid=2795) |
Fermentacja ciśnieniowa - Bartek - 2024-01-16 1. Effects on Flavour of Innovations in Brewery Equipment and Processing: A Review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/j.2050-0416.2001.tb00098.x (1999/2001r.) J Institute Brewing - 2012 - Meilgaard - Effects on Flavour of Innovations in Brewery Equipment and Processing A Review.pdf (Rozmiar: 1,48 MB / Pobrań: 0) wysokość fermentora wpływa na zmniejszenie produkcji estrów: octanu etylu i octanu amylu przy 10m (czyli ~15psi / ~1atm na dnie) redukcja rzędu 50% fermentacja ciśnieniowa była popularna w środkowej Europie w latach 1950-70 sposób na redukcję estrów podczas fermentacji dużych ilości piwa, kiedy podnoszono temperaturę w celu przyspieszenia produkcji redukcja różna dla różnych estrów, ale ogólna reguła: ciśnienie fermentacji (bar) = temperatura © / 10 2. The formation of esters and higher alcohols during brewery fermentation; The effect of carbon dioxide pressure. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/j.2050-0416.1992.tb01137.x (1992r.) J Institute Brewing - November‐December 1992 - Renger - THE FORMATION OF ESTERS AND HIGHER ALCOHOLS DURING BREWERY.pdf (Rozmiar: 668,19 KB / Pobrań: 0) próbowali 1, 2 oraz 3 atm znaczna redukcja biomasy i substancji lotnych przy 3 atm 3. Inhibition of Beer Volatiles Formation by Carbon Dioxide Pressure https://www.agraria.com.br/extranet_2016/uploads/AgromalteArquivo/inibicao_de_volateis_na_cerveja_por_co2_1601487880448.pdf (1976r) inibicao_de_volateis_na_cerveja_por_co2_1601487880448.pdf (Rozmiar: 207,5 KB / Pobrań: 0) fermentacja w 22C przy 8psi daje takie same efekty jak 15C przy 0 psi przy 1 atm większość związków lotnych ulega znacznej redukcji, niektóre o 50%, ale średnio o ~20% 4. Effects of a Small Increase in Carbon Dioxide Pressure during Fermentation on Wine Aroma https://www.mdpi.com/2304-8158/9/10/1496 (2020r.) foods-09-01496-v2.pdf (Rozmiar: 1,6 MB / Pobrań: 0) jedyna praca poświęcona fermentacji wina pod ciśnieniem, jaką znalazłem zakres 0,2atm - 1atm wyniki kompletnie odmienne niż w piwowarstwie: samples fermented under slight overpressure conditions were found to be significantly different sensory tests revealed that the significant chemical dierences were also perceivable wzrosty są znaczące i tym większe im niższe nadciśnienie (największe przy 0,2 atm) zmierzyli dużo więcej związków aromatycznych niż w poprzednich pracach -- przykładowe przemysłowe fermentory izobaryczne / ciśnieniowe https://www.czechminibreweries.com/pl/beer-production-technology/beer-fermentation-systems/secondary-fermentation-tanks/ https://spadoni-fb.it/en/product/unitank-2-0-isobaric-fermenter/ https://www.minoxsrl.it/en/product/stainless-steel-isobaric-beer-fermenter/ |