Przegląd cydrów: Winnica Wieliczka - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Cydry rzemieślnicze i sklepowe (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Strefa degustacji (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Przegląd cydrów: Winnica Wieliczka (/showthread.php?tid=2833) |
Przegląd cydrów: Winnica Wieliczka - Bartek - 2024-10-03 Winnica Wieliczka robi dwa cydry: Szara Reneta, który jest musującym, wytrawnym cydrem, oraz Bzik, który jest cydrem smakowym. O Bziku będzie innym razem, wraz z innymi smakówkami. Szara Reneta Cytując za stroną internetową producenta: "[cydr] wyprodukowany zgodnie z przekazami rodzinnymi, według receptury na jabłecznik wytwarzany we dworze Radziwiłłów w XIX wieku". Mam szczerą nadzieję, że jednak nie serwowano czegoś takiego na dworze... Nie serwowano, prawda!? Cydr ma delikatnie zaoctowiony zapach, w smaku jest na początku pusty, a potem smakuje źle. Prawdopodobnie trafiła mi się butelka z jakiejś wadliwej partii. Ale z drugiej strony, recenzja tego samego cydru na Trybuszonie wspomina o aromatach stajennych i "naturalistycznym sznycie"... To by wskazywało na kiepską kontrolę spontanicznej fermentacji, a co za tym idzie - małą powtarzalność. Człowiek płaci za butelkę prawie 50zł, a tu taka wtopa. Trochę słabo jak na szanującą się winnicę [Obrazek: https://projektcydr.pl/forum/images/smilies/undecided.png] Czytałem kiedyś taką książkę: Cydr z Polskich Jabłek. Autorka dedykowała ją wszystkim, którzy pragną robić wysokiej jakości cydr - polecam lekturę. Kwasowość całkowita: ~7g/l Gęstość: 0,996 (brak cukru resztkowego) Nie zawiera siarczynów - może na przyszłość lepiej jednak troszkę dodać... (nr partii CSZ.2022.400, kupiony 2024/07/19 w Małym Sklepie z Dobrym Winem w Krakowie) RE: Przegląd cydrów: Winnica Wieliczka - karlik - 2024-10-04 Dzięki za tą recenzję. Przejeżdżam tam czasami i miałem zamiar kupić. A tak zaoszczędziłem pięć dych RE: Przegląd cydrów: Winnica Wieliczka - Bartek - 2024-11-11 Bzik Cydr wytrawny z dodatkiem bzu. Faktycznie, aromat bzu bardzo przyjemny. Poza tym zbyt wysoka kwasowość całkowita (9g/l) w połączeniu z kwasowością lotną, która zupełnie wymknęła się spod kontroli. Nie nadaje się to do picia. RE: Przegląd cydrów: Winnica Wieliczka - karlik - 2024-11-11 "Czytałem kiedyś taką książkę: Cydr z Polskich Jabłek. Autorka dedykowała ją wszystkim, którzy pragną robić wysokiej jakości cydr - polecam lekturę." ...dopiero teraz skojarzyłem |