projekt CYDR
Przegląd cydrów: Dwaj Bracia - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Cydry rzemieślnicze i sklepowe (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Strefa degustacji (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Wątek: Przegląd cydrów: Dwaj Bracia (/showthread.php?tid=2847)



Przegląd cydrów: Dwaj Bracia - Bartek - 2024-10-10

Cydrownia Dwaj Bracia funkcjonuje od bardzo niedawna - obecny rocznik jest dopiero drugim, jaki wypuścili na rynek. Bracia (bo wygląda na to, że cydrownicy faktycznie są braćmi) robią cydry na bazie odmian deserowych, i robią je bardzo porządnie - co jest miłą odmianą po tym czego miałem okazję doświadczać w ostatnich kilku dniach. Mają w ofercie zarówno cydry normalne jak i smakowe. Wypuszczają bardzo krótkie serie - dosłownie po kilkaset butelek - stąd też niektóre z bieżącego rocznika już się pokończyły. Z normalnych cydrów, udało mi się dostać trzy: Antonówka, Alwa Naturalna oraz Rajska Kronselka.

Antonówka
               
Cydr tak na prawdę z dwóch odmian: tytułowej Antonówki oraz Alwy - prawdopodobnie dla złamania Antonówkowej kwasowości. Kwasowość złamać się udało i osiągnięty poziom 4,5g/l doskonale do tego cydru pasuje. Niestety, złamana została również sama Antonówka - w porównaniu z innymi cydrami z tej odmiany, ten jest bardzo mało "antonówkowy". Da się gdzieś tam pod spodem doszukać Antonówki, jest jej odrobinę w posmaku - ale ogólny profil tego cydru uciekł w kierunku typowego cydru z odmian deserowych. Czuć w nim taką charakterystyczną deserową skórkę/pestkę/ogonki - nie wiem konkretnie co powoduje ten smak, ale jest mi on dobrze znany z cydrów na bazie deserowych odmian. Cydr jest jasny, nieco mętny i bardzo lekko nasycony; po nalaniu szybko staje się całkiem spokojny. Zapach przyjemny, ale mało intensywny. Smak lekki, również przyjemny, z delikatnym posmakiem od-antonówkowym. Struktura i wrażenie w ustach typowe dla użytych odmian, cienkie. Profil czysty, bez wad i dyskusyjnych niuansów. Pozytywny cydr, aczkolwiek prosty.

Kwasowość całkowita: ~4,5g/l
Gęstość: 0,999
Nie zawiera siarczynów.  

Alwa Naturalna
               
Jak sama nazwa wskazuje, cydr na bazie jabłek odmiany Alwa. Kolor jasny, w pełni klarowny, musujący. Zapach wyraźny, przyjemny - powiedziałbym że taki jabłkowy, co wbrew pozorom w cydrach nie zdarza się często. Dobra kontrola kwasowości. Natomiast smak, w porównaniu z zapachem, zaskakująco mało intensywny. Wrażenie w ustach i struktura - neutralne, proste. Jest to solidnie zrobiony cydr, o czystym profilu, bez wad i dziwnych niuansów. Poprawny, ale mało interesujący. Jest to taki rodzaj cydru, który ja osobiście widzę w roli bazy do drinka. Tak jak niedaleko spada jabłko od jabłoni, tak i cydr do jabłka daleko się nie ucieknie - inne cydry z Alwy też takie są.

Kwasowość całkowita: ~4g/l
Gęstość: 0,995
Nie zawiera siarczynów.  

Rajska Kronselka
               
Jabłka odmian Kronselska oraz Cesarz Wilhelm, okraszone rajskimi jabłuszkami. Jasny, ładny kolor, klarowny. Nasycony, ale po nalaniu nie musuje. W zapachu wyczuwalne nuty rajskich jabłuszek - faktycznie, tak jak podano na etykiecie, można powiedzieć że to jest taka wytrawna śliwka. Smak również wyraźnie podąża w kierunku rajskich jabłuszek - nieco zbyt surowych i szorstkich - przesłaniając tym samym walory odmian bazowych. W smaku wyczuwalna przewodnia nuta śliwki. Wrażenie w ustach przyjemne i wyraźnie ściągające, które mnie osobiście bardzo odpowiada. Delikatny posmak. Podobnie jak poprzednio: solidna robota cydrownika, celne wyczucie kwasowości i brak jakichkolwiek wad. I to bez używania siarczynów!

Kwasowość całkowita: ~4,75g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów.

Szkoda marnować taki warsztat na deserowe odmiany! Kolejny etap: jabłka Smile


RE: Przegląd cydrów: Dwaj Bracia - Bartek - 2024-11-15

Kolejne dwa cydry od Dwóch Braci - tym razem smakowe.

Ogólnie "smakówki" mają moim zdaniem dwa cele:
1. ukraść trochę rynku piwom smakowym
2. zwiększyć atrakcyjność bazowego cydru, który sam w sobie nie jest wybitny, ze względu na brak odpowiedniej bazy jabłkowej

#1 wymaga czegoś słodkiego, bo takie są w większości piwne smakówki.
#2 wymaga dodatnia do cydru pewnego interesującego niuansu, który będzie zauważalny, ale nie zdominuje cydru.

Poniższe cydry doskonale wpisują się właśnie w ten drugi przypadek. Są starannie wykonane, a poziom dodatku smakowego jest dokładnie taki, jaki powinien być.

Cortland Blanche
   

Cydr z dodatkiem polskich chmieli Zula, Rody i Zombie. Chociaż osobiście nie przepadam za chmielonym cydrem, ten konkretny oceniam jako bardzo przyjemny i uważam, że takie połączenie wyszło temu cydrowi na plus. Pojawiły się nowe, świeże aromaty, również wzbogacił się smak. Ale wciąż jest to cydr. Ma czysty profil, jest idealnie klarowny i umiarkowanie nagazowany. Kwasowość 4 g/L. Jest dobrze.

Lipowy Idared
   

Cydr z dodatkiem miodu lipowego. Przykład bardzo fajnego cydru smakowego. Przyjemny, kwiatowy aromat, który bardzo dobrze współgra z cydrową całością. Kwasowość Idareda pod kontrolą - 4,7 g/L przy takim kwaśnym materiale to naprawdę jest osiągnięcie! Powiem tyle, że jak mi się degustatorzy przypięli do tego cydru, to z trudem starczyło na pomiar Smile Tak trzymać!


RE: Przegląd cydrów: Dwaj Bracia - kuneg - 2024-11-17

Miło czytać takie opinie Smile Dzięki Smile
Zapisuję w kajeciku kolejną cydrownię wartą uwagi Smile


RE: Przegląd cydrów: Dwaj Bracia - szo - 2024-11-18

Miód!
Dosłodzenie miodem to pomysł na który wpadłem wczoraj zlewając wino przy beczkach z cydrem...
To może być właśnie tyle ile potrzeba, żeby zrobić wariację, a nie z cydru pomidorówkę!! Smile