Przegląd cydrów: Piwnica Lorka - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Cydry rzemieślnicze i sklepowe (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Dział: Strefa degustacji (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Przegląd cydrów: Piwnica Lorka (/showthread.php?tid=2851) |
Przegląd cydrów: Piwnica Lorka - Bartek - 2024-10-16 Oferta Piwnicy Lorka jest owiana tajemnicą. Żadnej strony internetowej, mediów społecznościowych - przynajmniej nic takiego nie znalazłem. W sklepach udało mi się upolować cztery cydry: Kwewri, Bryndal, Beczkowa Grochówka i Ogień. Na jakich odmianach bazują? Opis na etykietach jest bardzo lakoniczny i sprowadza się do tego, że zostały zrobione z jabłek pochodzących ze starych sadów w Beskidzie Wyspowym. Na szczęście jeden ze sprzedawców był dobrze poinformowany i powiedział mi, że rocznik 2022 to głównie Grochówka, zaś 2023 to też Grochówka, ale z dużym udziałem Renet, bo akurat w tamtym sezonie Grochówka nie obrodziła. Wszystko fajnie, tylko na butelkach nie ma podanego rocznika... Nie ma nawet numeru partii Podobno Kwewri to 2022, reszta to 2023 - więc tak zanotowałem... Kwewri 2022 Kwewri, do którego nawiązuje nazwa, to tradycyjne gruzińskie gliniane naczynie, służące do dojrzewania trunków - właśnie w takim naczyniu dojrzewał ten cydr. Cydr jest w pełni spokojny, klarowny. Ma świeży aromat oraz coś, co przypomina typowy zapach francuskich cydrów - nie jest to dokładnie to samo, ale bardzo zbliżona nuta. Podejrzewam, że jest to zasługa Grochówki, która - według moich źródeł w cydrowniach - jest uważana za najbardziej cydrową polską odmianę. Ta sama nuta występuje w posmaku, chociaż nie jest on długi. W porównaniu z aromatem, smak cydru jest rozczarowujący: pusty, nijaki, stłumiony. Być może cydr źle się zestarzał w butelce, bo był zamknięty zwykłym korkiem. A może jednak kwewri nie jest do cydru idealnym naczyniem? Za to kwasowość cydru jest idealna - co mnie nieco dziwi, bo myślałem, że Grochówka jest dość kwaśnym jabłkiem; no ale najwyraźniej tak nie jest, albo profesjonaliści mają sposoby żeby sobie z tym poradzić. Kwasowość całkowita: ~4g/l Gęstość: 0,998 Brat wolnych siarczynów, całkowite siarczyny ~30ppm. Bryndal 2023 Lekko musujący, w pełni klarowny cydr. Aromat podobny do poprzedniego: polsko-cydrowy . Smak przyjemny - nie podejmuje się analizy poszczególnych składowych; po prostu jest smaczny . Kwasowość jest dobrze zbalansowana. Dość pełny w ustach, lekko ściągający. Po przełknięciu aromat jeszcze przez chwilę pozostaje w nosie. Profil czysty, nie ma wad i dyskusyjnych niuansów. Pozytywny cydr. Kwasowość całkowita: ~4,75g/l Gęstość: 0,996 Wolne siarczyny ~10ppm, całkowite siarczyny ~10ppm. Beczkowa Grochówka 2023 Musujący, klarowny cydr, który - jak sama nazwa wskazuje - dojrzewał w beczce (dębowej). Nie da się ukryć, że ta beczka miała na niego duży wpływ. Przede wszystkim podbiła kolor, który jest zdecydowanie ciemniejszy oraz ładnie nasycony. Poza tym nadała mu ciekawy, nieco słodkawy zapach, przypominający nieco wino deserowe. Ta sama słodycz jest obecna w smaku - choć cydr sam w sobie jest w pełni wytrawny. Oprócz tej słodyczy, w smaku wyraźnie wyeksponowane są drewniane nuty - nie są to nuty spieczonego drewna, nie jest to agresywny dąb - jest to taki po prostu ogólno-drewniany bukiet. Beczka dała temu cydrowi również dodatkowe taniny, które wzbogacają strukturę oraz wrażenie w ustach. To wszystko bardzo fajnie tutaj pasuje. Ale poza tym, w cydrze nie ma wiele więcej - ma bardzo mało smaku. W tle da się wyczuć delikatny niuans brettowy. Co ciekawe, pomimo dość dużej kwasowości, cydr nie sprawia w ogóle wrażenia kwaśnego. Myślę, że jest to kwestia zawartości tanin, które kompensują kwas, podobnie jak cukry. (Ogólnie, im bardziej złożony jest cydr, tym zawartość kwasu może być większa, bez negatywnego wpływu na percepcję smakową.) Ciekawy przykład cydru z wyraźnie zaznaczoną "beczką". Kwasowość całkowita: ~5,75g/l Gęstość: 0,998 Brat wolnych siarczynów, całkowite siarczyny ~10ppm. Ogień 2023 Klarowny, pół-musujący cydr, o dość jasnym kolorze. Delikatny zapach oraz smak, niestety skutecznie przesłonięte przez dominujący brett'owy aromat, o stajenno-skórzanym profilu. Ciało pół-pełne; wrażenie w ustach lekko ściągające. Zdecydowanie kwaśniejszy od poprzednika, pomimo mniejszej zawartości kwasu. Na Trybuszonie widzę dość entuzjastyczną recenzję, no ale tam był raczej poprzedni rocznik. Mnie do gustu nie przypadł. Ogólnie fajnie byłoby podawać na butelce informację o roczniku, bo w przypadku cydrów poszczególne roczniki potrafią radykalnie różnić się od siebie. Kwasowość całkowita: ~5g/l Gęstość: 0,997 Wolne siarczyny ~10ppm, całkowite siarczyny ~10ppm. RE: Przegląd cydrów: Piwnica Lorka - karlik - 2024-10-16 Dzięki za kolejną odsłonę degustacyjną. Widzę, że Twoje kubki smakowe doszły do siebie po poprzednich. p.s. na Trybuszonie wszystkie mają dość entuzjastyczną recenzję i ocenę RE: Przegląd cydrów: Piwnica Lorka - szo - 2024-10-17 Leżakowanie w dębowej beczce - myślałem, że będę pierwszy w następnym sezonie, ale już ktoś to zrobił przede mną... |