projekt CYDR
Przegląd cydrów: Smykan - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Cydry rzemieślnicze i sklepowe (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Strefa degustacji (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Wątek: Przegląd cydrów: Smykan (/showthread.php?tid=2856)



Przegląd cydrów: Smykan - Bartek - 2024-10-24

Smykan jest obecny na polskiej cydrowej scenie już od bardzo wielu lat. Pierwsze wzmianki o cydrach ich produkcji datowane są na 2014r. Mają bardzo fajnie skrojoną ofertę, silnie nawiązującą do klasyki polskiego cydru. Znajdziemy w niej jednoodmianowe cydry z Antonówki oraz Grochówki, cydr z mieszanki Renet, oraz dwa cydry z tzw. starych odmian. Z tego co udało mi się od nich dowiedzieć, te "stare odmiany" to m.in. Starking, Bankroft, Koksa, Pepina, Żelaźniak oraz rożne rodzaje Renet, Malinówka, Cysterka, Ananas Berżenicki, Antonówka, etc. 

Wszystkie cydry (za wyjątkiem Antonówki) są ustawione pod dokładnie tę samą zawartość kwasu. Przy czterech pierwszych pomiarach buireta, której używam do miareczkowania, zatrzymywała się dokładnie na tej samej kresce - aż zacząłem mieć wątpliwości czy czasem w kółko nie mierzę tego samego cydru... Na szczęście przy piątej próbie (Antonówka) kwasowość wyszła nieco większa, chociaż i tak niewiele. Wszystkie cydry (za wyjątkiem Antonówki) wyglądają tak samo i mają bardzo podobne ładne wybarwienie; Antonówka jest jak słomka. Wszystkie cydry (tym razem bez wyjątków) są idealnie klarowne i tak samo umiarkowanie nagazowane. Wszystkie zostały zrobione bez użycia siarczynów. Tyle cech wspólnych - poniżej różnice.

Wyspowa Antonówka 2023
           
Jednoodmianowy cydr z Antonówki, fermentowany z udziałem naturalnej mikroflory. Charakterystyczny owocowy zapach, który wyraźnie nawiązuje do Antonówki. Podobnie smak - również zdecydowanie czerpiący z charakterystyki tej odmiany. Wrażenie w ustach przyjemne, miękkie, bardzo delikatnie ściągające. Prosta struktura i dość wątłe ciało - typowe dla cydrów z tej odmiany. Kwasowość wyraźna, która aż prosi się o cukier resztkowy. Jak na cydr z Antonówki, jest to bardzo dobry cydr ;-)

Kwasowość całkowita: ~5g/l
Gęstość: 0,998
Nie zawiera siarczynów. 

Renety 2022
           
Cydr zrobiony na bazie trzech różnych rodzajów Renet: Białej, Szarej i Złotej. Zapach bardzo delikatny, obiecujący, nieco owocowy. Smak o czystym profilu, złożony, ale mało intensywny, bez ciekawych niuansów. Wrażenie w ustach przyjemne, dość pełne, okrągłe. Nieznacznie zaznaczona taniczność, wzbogacająca strukturę oraz pozostawiająca delikatnie ściągające wrażenie na języku. Kwasowość odpowiednia, dająca rześkość, ale nie przyciągająca uwagi. Brak wad i kontrowersji. Pozytywny cydr, bezpieczny, ale nie zapadający w pamięć.

Kwasowość całkowita: ~4,25g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów. 

Grochówka 2022
             
Jednoodmianowy cydr z Grochówki. Grochówka ma wśród cydrowników opinię "polskiego jabłka cydrowego". Po spróbowaniu w tym przyglądzie kilku cydrów z Grochówki, przekonałem się że to jabłko faktycznie nadaje cydrom wrażenie pełności, fajną strukturę, daje ładunek tanin wystarczający aby wywołać dość intensywne (jak na cydry nowoczesne) wrażenie szorstkości i ściągania w ustach - ale nie jest to bynajmniej jabłko, które nadaje się na jednoodmianowy cydr. Brakuje mu aromatu, ciekawego smaku - to jabłko jest dobre jako baza, ale wymaga dodatków. Mniej więcej taki właśnie jest ten cydr - z tym, że tutaj dodatkowo niestety "wkręcił się" Brett. Niestety, bo to jest ten sam rodzaj Brett'a który opisywałem u Zywera, czyli taki który absolutnie mi nie odpowiada. Po spróbowaniu (zbyt) wielu cydrów z Brett'em, mam spostrzeżenie, że Brett zabija owocowość - i tak samo jest w tym przypadku. Ten cydr ma doskonałą bazę, tylko zamiast fajnych owocowych aromatów na tej bazie zasiadł zły Brett. Ja naprawdę uważam, że o takich kontrowersyjnych cechach trzeba informować na etykiecie! A jeśli nie jest to cecha zamierzona, tylko tak wyszło, to może na drugi raz trzeba jednak trochę zasiarkować...

Kwasowość całkowita: ~4,25g/l
Gęstość: 0,997
Nie zawiera siarczynów. 

Smykan 2022
           
Cydr z dawnych odmian, który dla podbicia tanin był macerowany ze skórkami winogron Gewurztraminer. Czy wyszło mu to na dobre? Trudno ocenić, bo ponownie przeszkadza mi w tym Brett - ten sam co poprzednio, tylko intensywniejszy. Ten cydr również jest bardzo mało aromatyczny i ma mało wyrazisty smak. Brett w tym cydrze jest dla mnie na tyle nieprzyjemny, że nie mam ochoty wnikać jakie sprawia wrażenie w ustach, i czy faktycznie te skórki wniosły coś ciekawego. Nie. Fuj. Lubię Brett'y, ale nie ten. Teraz chyba wiem co czuje ktoś, kto w ogóle Brett'ów nie toleruje... Czemu nie ma o tym słowa na etykiecie!?

Kwasowość całkowita: ~4,25g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów. 

Stary Sad 2023
               
Cydr z mieszanki dawnych odmian. Zapach owocowy, ale bardzo mało wyraźny. Również mało intensywny, owocowy smak. Kwasowość na dobrym poziomie. Delikatne wrażenie ściągania w ustach. Czysty profil, pozbawiony wad. Wolny od Brett. Podobnie jak Renety, jest to bardzo bezpieczny cydr, który pije się dobrze, ale nie skłania do refleksji i nie zapada w pamięć.

Kwasowość całkowita: ~4,25g/l
Gęstość: 0,997
Nie zawiera siarczynów. 

A naprawdę miało być już z górki... Został jeszcze tylko Ignaców - już nic mnie nie zaskoczy! Nie zaskoczy... prawda? ;-)


RE: Przegląd cydrów: Smykan - szo - 2024-10-25

Kurczę po przeczytaniu antonówki już myślałem, że mamy złotego gralla... Dajcie znać co to jest ten brett i jak go unikać? Ja rozumiem, stajnie, skarpety, kwas, ale brett to jakaś abstrakcja dla mnie - chyba kupię butelkę, żeby wiedzieć co to ten brett... Możecie mi to opisać?


RE: Przegląd cydrów: Smykan - Bartek - 2024-10-25

Spróbuj sobie Cornus'a od Zywera, tam ten Brett będzie na pewno, bo nawet producent o tym napisał w opisie. Tutaj nie jestem przekonany czy to był efekt zamierzony, czy tak wyszło w butelce. Ogólnie przez Brett rozumie się te wszystkie smrodki, przypisywane pracy tzw. "dzikich" drożdży Brettanomyces ("normalne" drożdże to Saccharomyces). Czasem takie drożdże są elementem naturalnej mikroflory i czasem - nie zawsze - dodadzą coś od siebie. To są zapachy typu dym, skóra garbowana, pot, koń, stajnia, a jak było widać na przykładzie Kwaśnego Jabłka również grzyby. Jako niuans może to być interesujące - ale tylko pod warunkiem że to jest niuans i że ten cydr ma również wiele innego do zaoferowania. Niestety w przypadku "nowoczesnych" cydrów, czyli raczej takich o prostym owocowym bukiecie, takie aromaty mają tendencję do dominowania, no i wtedy to już nie jest takie fajne. Podobne aromaty mogą powstawać również za sprawą bakterii FJM.


RE: Przegląd cydrów: Smykan - szo - 2024-10-25

ok, dzięki.