projekt CYDR
Dosładznie cydru - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Dosładznie cydru (/showthread.php?tid=2857)



Dosładznie cydru - leszeksz2 - 2024-10-24

Witam.
Ostatnio zrobiłem cydr z soku wciskanego że swoich jabłek. Chciałem zrobić półsłodki. Do słodziłem go aby nie był wytrawny. Jednak musiałem użyć aż 28 gram ksylitolu na 0.5l. To jest takie minimum. Słodycz jest prawie nie wyczuwalna. Czy to nie za dużo. Czy coś jest nie tak z tym cydrem. Większość opisów z dosładzaniem jakie znalazłem jest na poziomie 6-12g na 0.5l.


RE: Dosładznie cydru - szo - 2024-10-25

Cześć Leszek - brawo za własny cydr. Cukier chyba zależy od własnych przekonań i upodobań - osobiście widziałem jak ktoś kiedyś sypał 7 łyżek cukru do herbaty przy każdym śniadaniu. Do wina z truskawek bez zgrzewki cukru nie podchodzili...
Niemniej zazwyczaj w cydrze ksylitolu wystarczało 3-6g. Lepiej dla ortodoxa byłoby zawiesić w pewnym momencie fermentację i mieć cydr z naturalnym cukrem resztkowym.


RE: Dosładznie cydru - Bartek - 2024-10-25

Dużo zależy od ilości kwasu. Z tego co piszesz, wygląda że miałeś bardzo kwaśne jabłka. Co to były za odmiany? Mierzyłeś może zawartość kwasu? A może ten ksylitol trafił się jakiś mało słodki..


RE: Dosładznie cydru - leszeksz2 - 2024-10-25

Upodobań do "słodkości" mam raczej niewielkie. Inne osoby też potwierdziły że jest wytrawny. Ta ilość dosypanego ksylitolu to takie minimum. Do pół słodkiego to mu jeszcze brakuje.
Cydr jest z jabłek antonówek (40% objętości) i drugie (60%) nie wiem co to za odmiana, ale jakieś zimowe choć sok jest dosyć słodki.
Zawartości kwasu nie mierzyłem. Ksylitol raczej jest dobry bo dawałem dwóch różnych producentów i jest tak samo.


RE: Dosładznie cydru - Bartek - 2024-10-25

Antonówki są kwaśne, na zimowe jabłka za wcześnie żeby robić z nich cydr - powinny poleżeć. To że są słodkie w smaku jest zwodnicze, bo cukier przykrywa kwas. Dlatego zwykle mierzy się kwasowość soku po wyciśnięciu i ew. koryguje. Myślę że po prostu zrobiłeś bardzo kwaśny cydr. Pierwsze cydry zwykle takie są Smile


RE: Dosładznie cydru - leszeksz2 - 2024-10-29

Czy do zmierzenia kwasowości należy sok miareczkować, czy wystarczy pomiar pH (pomiar pH metrem, papierkiem lakmusowym)?


RE: Dosładznie cydru - Bartek - 2024-10-29

Trzeba miareczkować. Zestaw minimum to:
- roztwór NaOH 0,1M
- fenoloftaleina
- 2x strzykawka 10ml
- jakiś słoiczek lub zlewka ~100ml
- coś do mieszania, najlepiej szklana bagietka (laseczka)

Do przygotowania roztworu NaOH potrzebne są:
- 2g NaOH w granulkach (trzeba kupić kg, ale jest tani - np. Stanlab)
- waga laboratoryjna, żeby odważyć te 2g
- kolba miarowa 0,5l (taka z cienką szyjką i kreseczką)
- woda destylowana

Chyba, że uda Ci się kupić gotowy roztwór mianowany 0,1M - ostatnio kupowałem we Włoszech (w pierwszym lepszym sklepie dla winiarzy...) - u nas nie wiem czy/gdzie można kupić.


RE: Dosładznie cydru - kuneg - 2024-10-29

Zestaw do miareczkowania z Biowinu jest w Auchan, Carrefour, Obi - powinien być wszędzie tam, gdzie mają balony, korki i drożdże. Widziałam takie rzeczy nawet w jednym ogrodniczym Smile


RE: Dosładznie cydru - ZbyszekTW - 2024-10-29

Roztwór NaOH 0,1 mol można kupić w "sklepie chemicznym" - przy większych miastach są takie sklepy z odczynnikami, sprzętem laboratoryjnym itd.
Ale najlepiej wcześniej zadzwonić, bo ten roztwór nie jest zbyt popularny i może być na zamówienie.
Koszt koło 30 pln / litr.