projekt CYDR
cydry dostępne i polecane ( nie polskie!) - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Cydry rzemieślnicze i sklepowe (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Dział: Strefa degustacji (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Wątek: cydry dostępne i polecane ( nie polskie!) (/showthread.php?tid=2862)



cydry dostępne i polecane ( nie polskie!) - karlik - 2024-10-30

Napiłbym się czegoś dobrego....Zacząłem więc przeszukiwać sklepy internetowe i raczej słabo z dostępnością . Chciałbym otworzyć więc wątek do polecania sklepów i cydrów zagranicznych ( raczej internetowych - nie jestem takim twardzielem jak Bartek żeby jechać po cydr do Wrocławia Smile. Najbardziej owocne poszukiwania na razie to sklep darwina.pl mają ze dwa francuskie i kilka hiszpańskich. Pił ktoś może te hiszpańskie? Jestem ciekaw, ale trochę boję się tego stylu....nigdy nie piłem hiszpana... Gdzieś widziałem coś co nazywa się Cyder Hill, chyba importer anglików, ale nie mogę znaleźć sklepu chyba już nieaktualne
Polecajcie proszę sklepy i konkretne cydry!


RE: cydry dostępne i polecane ( nie polskie!) - adrian26 - 2024-10-30

Hej,
Sam robiłem raz rozeznanie gdzie można się kupić coś z zagranicznych cydrów i Darwina.pl wydaje się dobrze zaopatrzony i wysyłający chyba też (nie wiem, bo kupowałem na miejscu). Samą sieć sklepów stacjonarnych polecam, bo kupowałem u nich zarówno polskie (np. Zywer) ale i pierwszy raz spróbowałem francuskiego i hiszpańskiego.

Francuskiego próbowałem Lelouvier Cidre Brut i jest to coś co mi podeszło, przyjemny i ta tanina nieosiągalna z deserówek.

Co do hiszpańskich to próbowałem jeden z cydrowni Sidra Fanjul. Byłem mega ciekaw hiszpańskiej wersji, bo gdzieś czytałem że są one wręcz zaoctowione. Przyznam szczerze, że może rzeczywiście, ale nie przeszkadzało mi to, a powiedziałbym nawet, że całkiem mi to posmakowało. Ten cydr był też bardzo delikatnie nagazowany, bo też i zamknięty zwykłym korkiem. Smak, oprócz wspomnianego zaoctowienia, zmierza moim zdaniem bardziej w stronę 'naszych' cydrów - nie wyczułem tam jakiejś wyraźnej taniny + kolor też jaśniejszy w porównaniu z francuskim.