Skoncentrowany Dabinett - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kajecik cydrownika (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Skoncentrowany Dabinett (/showthread.php?tid=2866) Strony:
1
2
|
Skoncentrowany Dabinett - Bartek - 2024-11-06 Nastawiłem cydr z koncentratu! Ale nie byle jakiego, tylko takiego z gorzko-słodkich odmian, konkretnie z Dabinett'a. Pomysł na posłużenie się takim koncentratem chodził mi po głowie od bardzo dawna, ale nie miałem skąd go sprowadzić. Pisałem do kilku firm w UK, które robią takie koncentraty - m.in. marzył mi się taki z francuskich odmian - ale bez sukcesu. Więc jak niedawno zobaczyłem to: British Apple Co. High Integrity Bittersweet Dabinett Concentrate, i że oferują wysyłkę do Polski, nie mogłem się powstrzymać Tak, mam swoje cydrowe jabłka, więc robienie cydru z koncentratu nie ma już na tym etapie sensu. Ekonomicznie również nie ma sensu, bo 5L takiego koncentratu kosztuje (z wysyłką) ~280zł. (Do tego może się trafić jeszcze cło - mi naliczyli ale w sumie nie kazali płacić, nie wiem czemu.) Według producenta można go rozcieńczyć 1:6, czyli otrzymać 5L+30L - więc wychodzi 8zł za litr. Ale jak bym ten jeden raz nie spróbował, to by mi było żal... Dabinett ma mało kwasu, więc żeby go trochę podbić dokupiłem sok NFC z Antonówki, który okazał się mieć gęstość 1,045 kg/l i kwasowość całkowitą 15g/l (!). Dałem 5L koncentratu, 10L soku z Antonówki i 22L wody (z kranu). Gęstość przygotowanego nastawu 1,060 kg/l i kwasowość 6g/l. Można było tam dodać jeszcze więcej wody i zmniejszyć nieco gęstość oraz kwasowość, ale objętość wyliczyłem tak, żeby po fermentacji starczyło mi na dębową beczkę (będzie jak znalazł, bo nie miałem co do niej wlać) + jedną damkę 5L, dla porównania - nie potrzebuję więcej. Liczę na to, że dzięki takim proporcjom będzie intensywniejszy. Sok jest wyraźnie taniczny w smaku. Kwasowość ma nieco za dużą, ale poradzę sobie - najwyżej zaszczepię FJM, albo dosłodzę; zobaczy się potem. Dałem 3g drożdży TF-6 i teraz czekam RE: Skoncentrowany Dabinett - karlik - 2024-11-06 Dużo tej antonówki, nie chciałeś zrobić samego Dabinetta i dokwasić? Ciekawy jestem co z tego wyjdzie. Może sam kupię RE: Skoncentrowany Dabinett - Bartek - 2024-11-06 Dokwaszanego jednoodmianowego Dabinett'a miałem w zeszłym sezonie ze swoich jabłek, więc teraz chciałem coś innego. Antonówkę wziąłem ze względu na kwas, no ale zaskoczyła mnie - różne soki widziałem, ale 15g/l !? Może doda też coś do smaku? Zobaczymy co z tego będzie RE: Skoncentrowany Dabinett - kuneg - 2024-11-06 Tak, Antonówka potrafi tyle mieć. Dlatego tym bardziej dziwi, że wciąż ktoś próbuje ją przerobić na cydr solo. Ciekawa jestem efektów tego cydru z koncentratu. RE: Skoncentrowany Dabinett - szo - 2024-11-07 no, ale, że co? że bez kwasów to taki za mdły wyjdzie? i że trzeba dokwaszać? mi właśnie pasuje mało kwasów - mniej=lepiej. Próbuję nastawu z dabinetta i wzdycham bez dokwaszania... Jeszcze trzeba czekać, a już by się piło. RE: Skoncentrowany Dabinett - Bartek - 2024-11-07 U mnie Dabinett miał niecałe 2g/l jeśli dobrze pamiętam. Bez dokwaszania był mdły i też pH niebezpiecznie wysokie. RE: Skoncentrowany Dabinett - szo - 2024-11-07 ok, teraz rozumiem - mówiąc po mojemu - był organoleptycznie niepijalny... Muszę kupić wyposażenie labo koniecznie. RE: Skoncentrowany Dabinett - ZbyszekTW - 2024-11-07 Bartek, a jak to zamawiałeś, normalnie przez stronę? Jak sprawdzam, to podaje mi cenę: 35 funtów za 5 baniak (~180 pln) +35 funtów za przesyłkę (~180 pln) RE: Skoncentrowany Dabinett - Bartek - 2024-11-07 Tak, przez stronę. Ściągnęli 35+35, ale potem dostałem fakturę, z której wynikało, że wysyłka była dużo tańsza: więc skontaktowałem się z nimi i oddali różnicę. A co do cła, to patrzę teraz na papiery - i tam jest napisane że sok jest zwolniony z cła. RE: Skoncentrowany Dabinett - karlik - 2024-11-09 Jak to policzyć to wcale nie tak drogo; sok z Princea wyszedł mnie około 6 zł/litr. Tu mamy bez roboty , no i nie ma co porównywać Dabinetta z Princem...( przynajmniej tak myślę ). Raczej kupię z ciekawości, ale mam kilka pytań: 1. Z Dabinetta robią jednoodmianowy cydr; rozumiem że biorąc pod uwagę niski poziom kwasowości nie znaczy to bez ingerencji ( bez dokwaszania )? 2. Jak oni robią ten koncentrat? Czy po dodaniu wody nie ma jakichś smaków karmelowych, kompotowych? Inaczej na ile taki sok z koncentratu jest tożsamy z sokiem bezpośrednio wyciskanym z jabłek? 3.Chciałbym część użyć jako "słodzika" do Princea, który kupiłem, bo całkowicie wysłodzony ma tylko niecałe 12 Brix ( mierzone refraktometrem ). Co Wy na to? 4. Czy partia która do Ciebie dotarła miała podaną kwasowość? 5. Jak długo to cudo może stać? zakładam że przy takiej zawartości cukru jest niezniszczalne. pozdrawiam Karol |