projekt CYDR
Jak pozbyć się zapachu drożdży? - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Jak pozbyć się zapachu drożdży? (/showthread.php?tid=2898)



Jak pozbyć się zapachu drożdży? - sww - 2025-05-05

Udało mi się zrobić wzmacniane wino z aronii, pigwowca i jabłka. W dwu ostatnich czuć nieco zapach drożdży (smak jest ok). Jednak tych drożdży (żywych) tam nie ma. Pigwowiec nawet pasteryzowałem. Trochę zapach się zmniejszył, ale dalej czuć. Czy coś (poza czasem) pozwoli pozbyć się tego zapachu?

Smak jest bardzo dobry. Pigwowiec nadaje się do rozrobienia z wodą mineralną a la limoncello. Natomiast jabłko po dosłodzeniu, dodaniu czipsów drewna i dolaniu nieco Porto Tawny nabrało naprawdę ciekawego smaku. Tylko ten zapach drożdży...


RE: Jak pozbyć się zapachu drożdży? - Bartek - 2025-05-05

Nie znam innnego sposobu niż cierpliwie czekać.. Ten zapach w końcu zniknie.


RE: Jak pozbyć się zapachu drożdży? - kuneg - 2025-05-06

U nas znika po ok. pół roku.
Cyderek nie jest krystalicznie przezroczysty, ale drożdży po takim czasie nie czuć już.


RE: Jak pozbyć się zapachu drożdży? - szo - 2025-05-09

Leżakowanie proszę Pana duchom coś oddać musi.
A atak faktycznie to cydr potrzebuje sterylności, czasu (cierpliwości), siarki i bombelków. Big Grin
Tak mi sie w skrócie wydaje z doświadczenia.