![]() |
Cydr niskoalkoholowy poniżej 2 procent - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kajecik cydrownika (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Cydr niskoalkoholowy poniżej 2 procent (/showthread.php?tid=2902) |
Cydr niskoalkoholowy poniżej 2 procent - szo - 2025-07-14 Cześć Forumowicze. Cicho tu u nas - wszyscy zarobieni? W związku z dojrzewaniem kolejnej partii jabłek do przerobienia, a spodziewam się tym razem raczej później niż w zeszłym roku. Całe szczęscie - będzie więcej czasu na odpoczynek lub zajęcie się innymi owocami, ale też i myślenie o eksperymentowaniu. I tutaj zgodnie z ogólnie przyjmującym się trendem do coraz mniejszej konsumpcji alkoholu, szczególnie w najmłodszym pokoleniu (które sam obserwuję) to trzeba przygotować jakąś odpowiedź rynkową. I tutaj wymyśliłem, że można próbować zmniejszyć zawartość alkoholu w naszym cydrze. Można próbować zmniejszyć ilość cukru w soku - tylko jak? narazie nie wiem, nie wiem czy istnieje jakieś proste działanie na odcukrzanie. Może jakimś rozwiązaniem byłaby destylacja - tj. pozbycie się alkoholu, ale pozbędziemy się przy okazji wielu fajnych rzeczy razem z alkoholem - zapachy i częsciowo smak - Bartek by te zapachy lepiej określił (polifenole, estragony czy inne tam białka... ![]() Można próbować z drożdżami o niskiej produkcji alkoholu jak te poniżej w odnośniku. Niemniej sok jabłokowy naładowany jest cukrami prostymi i ten eksperyment może nie skończyć się poniżej 2% alkoholu (taki poziom sobie założyłem jako maksymalny). https://homebeer.pl/pl/p/Drozdze-plynne-Fermentum-Mobile-FM56-Wozem-jestem-30ml/1512 Może należałoby pomieszać destylację z dodatkową fermentację - wówczas oddestylowany cydr zmieszać z sokiem jabłkowym np. 1:2 - wówczas BLG soku powinno spaść poniżej 8 i wówczas ponownie zaszczepić nastaw tymi drożdżami FM56? wówczas zapachu byłoby dużo, a alkoholu mamy szansę mieć mniej. Ja wiem, że wpuszczenie w obieg przedestylowanego cydru do bezpośredniej konsumpcji - tym bardziej, ze w trakcie destylacji podgrzewa się go do ponad 90stC jest trochę sacrum profanum, ale może to jest jakaś metoda? wszakże i destylacja i fermentacja zachodzi w pojemnikach z nierdzewki... Dajcie proszę znać co o tym kierunku sądzicie? RE: Cydr niskoalkoholowy poniżej 2 procent - Bartek - 2025-07-15 A może pójść na całość i zrobić cydr całkiem bezalkoholowy? Widziałem, że Podlaski robi bezalkoholowe - może uda ci się gdzieś upolować i spróbować. Jeśli chcesz niskoalkoholowy, to bardziej bym szedł w zatrzymanie fermentacji na poziomie np. 2% - tylko to wtedy wyjdzie bardzo słodki cydr. RE: Cydr niskoalkoholowy poniżej 2 procent - szo - 2025-07-16 Ta... Równie dobrze można nagazować sok przy użyciu butli z CO... Już podjąłem decyzję o próbie destylacji cydru i ponownej fermentacji - jak wyżej pisałem. Tu najważniejsze zadanie, żeby zachować sok. Jak pisze Zbyszek potraktuje go siarką I zamknę w piwnicy na pół roku. Potem cydr na palnik, mieszanie i ponowna fermentacja i jeszcze refermentacja przed rozlewem. Towar który wychodzi po destylacji jest bardzo dobry do dalszego użytku. Dalej świetnie pachnie. Tylko sprzęt trzeba przygotować, żeby nie przypalał i żeby wolniej podgrzewać do temperatury przerobowej. |