projekt CYDR
Koncentrat do refermentacji - obliczenia - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Koncentrat do refermentacji - obliczenia (/showthread.php?tid=2917)

Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-10-28

Dobry wieczór,
Chciałbym nieco wprowadzić modyfikacji do mojego warsztatu i wyeliminować dodawanie sacharozy przy butelkowaniu do refermentacji. 
Robię cydr z czystego soku jabłkowego i chciałbym aby wpisywał się on w świetle ustawy w kryteria cydru jakościowego, do którego produkcji ustawodawca nie dopuszcza używania sacharozy.

W drodze prób i błędów ustaliłem, że dotychczas optymalną dla mnie ilością sacharozy jest 8g/L (przy 10g/L cydr w temperaturze pokojowej za szybko uciekał z butelek)

Planuję zastąpić jednak ten dodatek sacharozy koncentratem soku jabłkowego.
Koncentrat to odparowany sok, także w kryteriach ustawy się jak najbardziej moim zdaniem mieści.

Nabyłem klarowną wersję koncentratu PURENA (widziałem, że nawet tutaj kilkukrotnie na nim nastawialiście cydry).

Z racji, że mój refraktometr ma skalę do 30Brix, rozcieńczyłem do pomiaru koncentrat w proporcji 1:2 z wodą. Otrzymałem pomiar ok 23,4Brix, czyli nierozcieńczony koncentrat powinien mieć ok 70Brix.

No i teraz pojawia się pytanie ile w takim razie w tym koncentracie jest faktycznie cukru i jak policzyć odpowiednik dla tych 8g sacharozy na litr cydru?

Próbowałem Bartku korzystać z Twojego kalkulatora ale chyba nie do końca wiem z której wartości w nim skorzystać

Proszę o pomoc w obliczeniach Smile

RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - kuneg - 2025-10-28

Do 886 ml cydru dodaj 114 ml koncentratu. To tak na skróty liczone.
Otrzymasz roztwór ok. 8 brix.

Edit:
8g cukru w litrze, to ok. 0,8 brix.
Mój błąd.

RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-10-28

No dobrze ale czy jesteś w stanie Małgorzato przybliżyć skąd te liczby i skąd się wzięło akurat 8 Brix? Czy 8g cukru na litr to aby na pewno 8 Brix?

RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - kuneg - 2025-10-28

Nie podam Ci dokładnych obliczeń, bo nie znam dokładnie parametrów Twojego koncentratu. Nie wiem, ile zostawić na niecukry.
Jednego jestem pewna, że 8 brix, to cukru jest mniej, niż 8g/l, tylko nie umiem określić o ile mniej.
Można jedynie proporcjonalnie szacować na podstawie danych dotyczących innych soków jabłkowych.

Edit:
8g cukru na litr, to ok. 0,8 brix.
Mój błąd.

RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-10-29

Troszkę mnie to konfuduje, ponieważ podajesz bardzo precyzyjne proporcje 886ml :114ml nie podając skąd dokładnie takie wyliczenia??
Przyjmijmy do obliczeń ze ten koncentrat ma 70Brix, chyba ze jeszcze jakieś inne brakujące parametry masz na myśli?

RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - ZbyszekTW - 2025-10-29

(2025-10-28 07:09 PM)wojcyl napisał(a): Z racji, że mój refraktometr ma skalę do 30Brix, rozcieńczyłem do pomiaru koncentrat w proporcji 1:2 z wodą. Otrzymałem pomiar ok 23,4Brix, czyli nierozcieńczony koncentrat powinien mieć ok 70Brix.

Pamiętaj, że Brix to gramy cukru w 100 gramach roztworu. 
Więc rozcieńczając 1:2 z wodą jest duża różnica, czy rozcieńczysz 1:2 objętościowo czy 1:2 wagowo.

Ale, idąc do meritum,
Najlepiej moim zdaniem jest zapasteryzować lub sobie porcję soku z którego robiłeś cydr w słoikach (lub zamrozić w plastikowych butelkach).
Masz jego dokładne pomiary i możesz dokładnie określić ile było cukru i ile go dodać.
I wiesz co w nim było, bo w tym koncentracie nie wiesz ile i jakich zawiera on konserwantów i co tam w nim złego siedzi.

RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - Bartek - 2025-10-29

Nie powiem Ci na szybko jak dokładnie działa ten kalkulator i czy się skaluje dla dużych gęstości, bo robiłem go 10 lat temu i musiałbym odkopać kod Smile
Ale ogólnie pomiar Brix koncentratu wygląda OK, one mają ~70 Brix.

Teraz bierzesz tabele Circular 440 i tam masz:

Czyli gdyby to była woda z cukrem, to byłoby tam cukru ~940g/L. Ale to nie są tylko cukry, tylko ogólnie wszystkie rozpuszczone substancje. W soku/koncentracie jabłkowym cukry stanowią średnio 82% rozpuszczonych substancji (+/- 10%). Czyli w tym koncentracie jest jakieś 750 g/L cukru. Czyli ~11mL to odpowiednik 8g cukru.

RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-10-29

Zbyszku, masz rację nie pomyślałem o tym że rozcieńczając 10ml koncentratu z 20ml wody pracuję na objętości a nie wadze. Nie mniej faktycznie te 70 Brix myślę, że może być zgodne z prawdą, bo faktycznie wielu producentów koncentraty o takich parametrach oferuje.

Bartku, dziękuję za przypomnienie o tych tabelach oraz krótkie i zwięzłe przedstawienie metodologii obliczeń. Teraz już wszystko dla mnie jest jasne.

BTW. myślę, że najlepszą metodą byłoby jeszcze empiryczne porównanie nagazowania tego samego cydru z dodatkiem 11ml na litr koncentratu i 8g sacharozy przy pomocy manometrów założonych na butelki. Mam nadzieję, tylko że moje manometry mocowane na trytytki się przy tym nie rozszczelnią i cały pomiar nie pójdzie na marne Big Grin

Dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji za zaangażowanie i pomoc w moich rozważaniach Smile
Pozdrowienia

RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - kuneg - 2025-10-30

Moje wyliczenia nie są precyzyjne. Zaznaczyłam, że to na skróty. 
Widzę teraz, że pomyliłam się wcześniej o 1 miejsce z przecinkiem.

Poprawiam się i podaję, ile należałoby rozcieńczyć objętościowo Twój koncentrat z 70 brix do 0,8 brix, żeby zamknąć się w 1 litrze.

Matematycznie wygląda to tak:
(0,8brix * 1000ml)/70brix=11,42ml
Oznacza to, że na 1 litr roztworu o 0,8 brixach, potrzebujesz wziąć 988,58 ml cydru (przy założeniu 0 brix) i 11,42 ml koncentratu o 70 brixach.

Widzę, że Koledzy dokładniej rozpracowali już temat, ale może się komuś jeszcze przyda ta uproszczona metoda. Smile

RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-11-02

Dziękuję bardzo Małgorzato za te wyjaśnienia!
Faktycznie to po prostu zwykły wzór na proporcje. Takie proste metody jakoś nadzwyczaj dobrze spełniają swoje zadanie Smile
Różnice miedzy tymi obliczeniami są właściwie bardzo drobne, a ja nie będę i tak tego robił z precyzją rzędu 0,01ml także uznaję na potrzeby tego eksperymentu 11-11,5ml na każdy litr cydru.

Wspaniale, że jest na tym forum tyle mądrych i pomocnych głów, bo czasem jak się człowiek zafiksuje to najprostszych rozwiązań dostrzec nie potrafi. Dziękuję Smile