![]() |
|
Koncentrat do refermentacji - obliczenia - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Inkubator (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Koncentrat do refermentacji - obliczenia (/showthread.php?tid=2917) |
Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-10-28 Dobry wieczór, Chciałbym nieco wprowadzić modyfikacji do mojego warsztatu i wyeliminować dodawanie sacharozy przy butelkowaniu do refermentacji. Robię cydr z czystego soku jabłkowego i chciałbym aby wpisywał się on w świetle ustawy w kryteria cydru jakościowego, do którego produkcji ustawodawca nie dopuszcza używania sacharozy. W drodze prób i błędów ustaliłem, że dotychczas optymalną dla mnie ilością sacharozy jest 8g/L (przy 10g/L cydr w temperaturze pokojowej za szybko uciekał z butelek) Planuję zastąpić jednak ten dodatek sacharozy koncentratem soku jabłkowego. Koncentrat to odparowany sok, także w kryteriach ustawy się jak najbardziej moim zdaniem mieści. Nabyłem klarowną wersję koncentratu PURENA (widziałem, że nawet tutaj kilkukrotnie na nim nastawialiście cydry). Z racji, że mój refraktometr ma skalę do 30Brix, rozcieńczyłem do pomiaru koncentrat w proporcji 1:2 z wodą. Otrzymałem pomiar ok 23,4Brix, czyli nierozcieńczony koncentrat powinien mieć ok 70Brix. No i teraz pojawia się pytanie ile w takim razie w tym koncentracie jest faktycznie cukru i jak policzyć odpowiednik dla tych 8g sacharozy na litr cydru? Próbowałem Bartku korzystać z Twojego kalkulatora ale chyba nie do końca wiem z której wartości w nim skorzystać Proszę o pomoc w obliczeniach
RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - kuneg - 2025-10-28 Do 886 ml cydru dodaj 114 ml koncentratu. To tak na skróty liczone. Otrzymasz roztwór ok. 8 brix. Edit: 8g cukru w litrze, to ok. 0,8 brix. Mój błąd. RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-10-28 No dobrze ale czy jesteś w stanie Małgorzato przybliżyć skąd te liczby i skąd się wzięło akurat 8 Brix? Czy 8g cukru na litr to aby na pewno 8 Brix? RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - kuneg - 2025-10-28 Nie podam Ci dokładnych obliczeń, bo nie znam dokładnie parametrów Twojego koncentratu. Nie wiem, ile zostawić na niecukry. Jednego jestem pewna, że 8 brix, to cukru jest mniej, niż 8g/l, tylko nie umiem określić o ile mniej. Można jedynie proporcjonalnie szacować na podstawie danych dotyczących innych soków jabłkowych. Edit: 8g cukru na litr, to ok. 0,8 brix. Mój błąd. RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-10-29 Troszkę mnie to konfuduje, ponieważ podajesz bardzo precyzyjne proporcje 886ml :114ml nie podając skąd dokładnie takie wyliczenia?? Przyjmijmy do obliczeń ze ten koncentrat ma 70Brix, chyba ze jeszcze jakieś inne brakujące parametry masz na myśli? RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - ZbyszekTW - 2025-10-29 (2025-10-28 07:09 PM)wojcyl napisał(a): Z racji, że mój refraktometr ma skalę do 30Brix, rozcieńczyłem do pomiaru koncentrat w proporcji 1:2 z wodą. Otrzymałem pomiar ok 23,4Brix, czyli nierozcieńczony koncentrat powinien mieć ok 70Brix. Pamiętaj, że Brix to gramy cukru w 100 gramach roztworu. Więc rozcieńczając 1:2 z wodą jest duża różnica, czy rozcieńczysz 1:2 objętościowo czy 1:2 wagowo. Ale, idąc do meritum, Najlepiej moim zdaniem jest zapasteryzować lub sobie porcję soku z którego robiłeś cydr w słoikach (lub zamrozić w plastikowych butelkach). Masz jego dokładne pomiary i możesz dokładnie określić ile było cukru i ile go dodać. I wiesz co w nim było, bo w tym koncentracie nie wiesz ile i jakich zawiera on konserwantów i co tam w nim złego siedzi. RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - Bartek - 2025-10-29 Nie powiem Ci na szybko jak dokładnie działa ten kalkulator i czy się skaluje dla dużych gęstości, bo robiłem go 10 lat temu i musiałbym odkopać kod ![]() Ale ogólnie pomiar Brix koncentratu wygląda OK, one mają ~70 Brix. Teraz bierzesz tabele Circular 440 i tam masz: Czyli gdyby to była woda z cukrem, to byłoby tam cukru ~940g/L. Ale to nie są tylko cukry, tylko ogólnie wszystkie rozpuszczone substancje. W soku/koncentracie jabłkowym cukry stanowią średnio 82% rozpuszczonych substancji (+/- 10%). Czyli w tym koncentracie jest jakieś 750 g/L cukru. Czyli ~11mL to odpowiednik 8g cukru. RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-10-29 Zbyszku, masz rację nie pomyślałem o tym że rozcieńczając 10ml koncentratu z 20ml wody pracuję na objętości a nie wadze. Nie mniej faktycznie te 70 Brix myślę, że może być zgodne z prawdą, bo faktycznie wielu producentów koncentraty o takich parametrach oferuje. Bartku, dziękuję za przypomnienie o tych tabelach oraz krótkie i zwięzłe przedstawienie metodologii obliczeń. Teraz już wszystko dla mnie jest jasne. BTW. myślę, że najlepszą metodą byłoby jeszcze empiryczne porównanie nagazowania tego samego cydru z dodatkiem 11ml na litr koncentratu i 8g sacharozy przy pomocy manometrów założonych na butelki. Mam nadzieję, tylko że moje manometry mocowane na trytytki się przy tym nie rozszczelnią i cały pomiar nie pójdzie na marne ![]() Dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji za zaangażowanie i pomoc w moich rozważaniach ![]() Pozdrowienia RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - kuneg - 2025-10-30 Moje wyliczenia nie są precyzyjne. Zaznaczyłam, że to na skróty. Widzę teraz, że pomyliłam się wcześniej o 1 miejsce z przecinkiem. Poprawiam się i podaję, ile należałoby rozcieńczyć objętościowo Twój koncentrat z 70 brix do 0,8 brix, żeby zamknąć się w 1 litrze. Matematycznie wygląda to tak: (0,8brix * 1000ml)/70brix=11,42ml Oznacza to, że na 1 litr roztworu o 0,8 brixach, potrzebujesz wziąć 988,58 ml cydru (przy założeniu 0 brix) i 11,42 ml koncentratu o 70 brixach. Widzę, że Koledzy dokładniej rozpracowali już temat, ale może się komuś jeszcze przyda ta uproszczona metoda.
RE: Koncentrat do refermentacji - obliczenia - wojcyl - 2025-11-02 Dziękuję bardzo Małgorzato za te wyjaśnienia! Faktycznie to po prostu zwykły wzór na proporcje. Takie proste metody jakoś nadzwyczaj dobrze spełniają swoje zadanie ![]() Różnice miedzy tymi obliczeniami są właściwie bardzo drobne, a ja nie będę i tak tego robił z precyzją rzędu 0,01ml także uznaję na potrzeby tego eksperymentu 11-11,5ml na każdy litr cydru. Wspaniale, że jest na tym forum tyle mądrych i pomocnych głów, bo czasem jak się człowiek zafiksuje to najprostszych rozwiązań dostrzec nie potrafi. Dziękuję
|