projekt CYDR
Wybrane czynniki kształtujące jakość cydrów - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: Wybrane czynniki kształtujące jakość cydrów (/showthread.php?tid=2920)



Wybrane czynniki kształtujące jakość cydrów - Bartek - 2025-12-16

ROZPRAWA DOKTORSKA
Paulina Witt
Wybrane czynniki kształtujące jakość cydrów

https://bip.umg.edu.pl/sites/default/files/zalaczniki/paulina_witt_wybrane_czynniki_ksztaltujace_jakosc_cydrow.pdf

.pdf   paulina_witt_wybrane_czynniki_ksztaltujace_jakosc_cydrow.pdf (Rozmiar: 5,45 MB / Pobrań: 3)  

Jeszcze nie przebrnąłem przez całość, ale zapowiada się dobrze.

BTW - pani pożyczyła sobie mój obrazek!
   


RE: Wybrane czynniki kształtujące jakość cydrów - szo - 2025-12-17

wow - DZIĘKI!! lekturę zostawiam na weekend


RE: Wybrane czynniki kształtujące jakość cydrów - kuneg - 2025-12-18

Dzięki, Bartku Smile

Ciekawa lektura z tej rozprawy doktorskiej. Ja jednak nadal czekam na kompleksowe opracowanie dot. poziomów cukrów i kwasów oraz udział poszczególnych cukrów i kwasów w jabłkach, które są u nas powszechnie uprawiane. Miło by było wiedzieć, jakim surowcem dysponujemy w kraju, żaby nie trzeba było osobiście bawić się w laboranta Smile

Do tej drugiej pozycji zabiorę się niebawem Smile