pierwsza próba - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kajecik cydrownika (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: pierwsza próba (/showthread.php?tid=74) |
pierwsza próba - Tom - 2017-11-07 Witam na forum Lektura strony projekt cydr przekonała mnie do podjęcia próby zrobienia własnego cydru. 19.10.2017 nastawiłem pierwszą testową partię cydru na soku Royal Apple. 10 litrów soku, drożdże lv1116 i pożywka proferm plus sok miał ph 3.2-3.3 mierzone papierkiem i blg ok. 11, sok dosłodzilem cukrem do ok. 13,5 blg Uwodnione drożdże zadałem o 17.30 i następnego dnia rano już pracowały na całego . Temperatura w pomieszczeniu 20 stopni. Aktualnie, po niecałych 3 tygodniach aktywność wyraźnie spadła i szykuję się do zlania cydru znad osadu na cichą fermentację w damach. Z rurki czuć cały czas bardzo przyjemny owocowy zapach z lekką domieszką drożdży. CDN ... 09.11.2017 Po 3 tygodniach, drożdże przefermentowały cukier, blg=0. Cydr zlany do dam na cichą fermentację. Strata ok. 0.5l / 10l uzupełniona takim samym sokiem. Smak bardzo wytrawny, owocowy, lekko wyczuwalne drożdże, zarówno w smaku jak i zapachu. Jeśli ktoś byłby zdesperowany, to tak naprawdę dałoby się go pić już w tym momencie, ale cierpliwie poczekam. RE: pierwsza próba - Bartek - 2017-12-31 Jak tam, wytrwałeś i czekasz dalej jak trochę dojrzeje, czy może już degustowałeś? Jak wrażenia? RE: pierwsza próba - Tom - 2018-01-01 Dalej czekam , cydr stoi w damach, nie bardzo ma chęć się klarować i tak sobie myślę, że dam mu jeszcze ze 3-4 tygodnie i zabutelkuję. W międzyczasie zlałem na cichą fermentację drugi rzut i chyba nastawię trzecią kolejkę, tak żeby na wiosnę i lato mieć gotowy zapas |