Wpływ temperatury na rozwój dzikich drożdży - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Wpływ temperatury na rozwój dzikich drożdży (/showthread.php?tid=8) |
Wpływ temperatury na rozwój dzikich drożdży - Bartek - 2017-04-02 Wpływ temperatury na rozwój i przeżywalność Kloeckera apiculata (czyli tzw. "dzikich drożdży"), w porównaniu do Saccharomyces cerevisiae. Okazuje się że dzikie drożdże wolą niskie temperatury, co poniekąd tłumaczy dlaczego fermentacja z ich użyciem, w chłodnych warunkach, daje ciekawe (smakowo) rezultaty. https://www.researchgate.net/publication/14185603_The_effect_of_temperature_on_the_growth_of_strains_of_Kloeckera_apiculata_and_Saccharomyces_cerevisiae_in_apple_juice_fermentation |