projekt CYDR
Wpływ temperatury na rozwój dzikich drożdży - Wersja do druku

+- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum)
+-- Dział: Jak robimy cydr (i jak go nie robimy) (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Kaganek oświaty (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: Wpływ temperatury na rozwój dzikich drożdży (/showthread.php?tid=8)



Wpływ temperatury na rozwój dzikich drożdży - Bartek - 2017-04-02

Wpływ temperatury na rozwój i przeżywalność Kloeckera apiculata (czyli tzw. "dzikich drożdży"), w porównaniu do Saccharomyces cerevisiae.
Okazuje się że dzikie drożdże wolą niskie temperatury, co  poniekąd tłumaczy dlaczego fermentacja z ich użyciem, w chłodnych warunkach, daje ciekawe (smakowo) rezultaty.

https://www.researchgate.net/publication/14185603_The_effect_of_temperature_on_the_growth_of_strains_of_Kloeckera_apiculata_and_Saccharomyces_cerevisiae_in_apple_juice_fermentation