Zbyt szybko zakończona fermentacja?
#1
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post, a także początek przygody z domowym cydrem więc proszę o wyrozumiałość Smile
W zeszłą sobote nastawiłem 20 litrów soku NFC z dwóch kartonów 10 litrowego Jonagold (swoją drogą dobra cena w Auchan 20 zł za 10 litrów) w pojemniku 25 litrów, dosłodzony ok. 300g cukru. Do tego paczka 10g drożdży do cydru i pożywka. Już następnego dnia zaczął dość mocno pracować, bulkało co ok 4-5 sekund przez około 3 dni. Dziś czyli po 4 dobie praca mocno spowolniła, gaz uchodzi raz na minutę lub rzadziej. Czy ta fermentacja nie przebiega zbyt szybko i czy już sie kończy?
Temperatura nastawu to ok 21 stopni (nie mam chłodniejszego miejsca w mieszkaniu).
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez research1 - 2020-02-19 08:12 PM
RE: Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez Bartek - 2020-02-20 07:14 AM
RE: Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez Bartek - 2020-02-20 01:55 PM
RE: Zbyt szybko zakończona fermentacja? - przez Adam - 2020-02-22 01:33 PM

Skocz do: