Przerywana fermentacja
#1
Witam, nastawiłem dwa dni temu kolejny już cydr, w związku z chlodnymi ostatnio wieczorami wystawiam fermentor z nastawem w godzinach wieczornych na zewnątrz, aby trochę obniżyć temperaturę nastawu i tym samym spowolnić fermentację. Rankiem zauważam, że fermentacja praktycznie ustaje ze względu na niską temperaturę w nocy i rusza dopiero popołudniu gdy już pojemnik się trochę nagrzeje. Czy tak prowadzona fermentacja w zmiennych temperaturach (w zakresie od 9/10 stopni w nocy do ok 20-22 w dzień) może mieć negatywny wpływ na końcowy efekt fermentacji, czy jednak wpłynie korzystnie na walory smakowe, gdyż z takim zamiarem próbuję tej techniki?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przerywana fermentacja - przez research1 - 2020-07-13 08:23 PM
RE: Przerywana fermentacja - przez Bartek - 2020-07-14 06:35 PM

Skocz do: