Fermentacja w niskiej temperaturze
#11
Dziś wykonałem pomiar cukru w cydrach i wygląda to następująco:
- pierwszy nastaw (o którym do tej pory była mowa w tym wątku) ma w okolicach 6,8 Blg. Z pojemnika czuć właściwie tylko zapach soku (ciężko wyczuć aromaty pracujących drożdży jak przy fermentacji w temperaturze pokojowej). Piany praktycznie zero (najwięcej było w momencie rozruchu fermentacji czyli po 24 godz w cieple). Temperatura cały czas na poziomie 4 stopni.
- drugi nastaw (kolejny przymusowy z powodu worków z sokiem Smile ) wstawiony 18.12 ma Blg na poziomie 7,8 (bazowo miały podobną ilość cukru).

Po otwarciu pojemników (nie mam kraników) zamieszałem w nich aby podbić z dna drożdże i ewentualnie pobudzić przebieg fermentacji. W drugim pojemniku (wstawionym 18.12) wydzieliła się spora ilość gazu. W pojemniku nr. 1 po takim zamieszaniu wydzieliło się znacznie mniej gazu.
Stąd pytanie czy fermentacja mogła tam się zatrzymać jakiś czas temu i czy powinien w związku z tym interweniować jakoś? Czy zostawić na razie w spokoju i zobaczyć co się stanie np. za 2 kolejne tygodnie?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 12:23 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-24 07:39 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-25 07:27 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-26 07:55 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Wojtek - 2020-12-12 12:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2021-01-06 07:51 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-06 10:18 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Antek - 2021-01-20 09:36 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez newrom - 2021-01-21 07:06 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-21 09:15 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Adam - 2021-01-25 06:39 PM

Skocz do: