Fermentacja w niskiej temperaturze
#16
Dopóki fermentacja trwa, choćby powoli, to nie ma większych obaw - aktywność drożdży dość skutecznie chroni cydr przed utlenianiem. Natomiast potem warto zlać do jakiegoś innego pojemnika, z grubszymi ściankami, najlepiej szklanego. Oczywiście tydzień w tę czy w tamtą dużej różnicy nie robi, ale już np. 3 miesiące w takim wiadrze bym cydru nie trzymał. Pamiętaj, żeby nie wietrzyć nastawu bez potrzeby. Najlepiej w ogóle nie otwieraj.

Pytałeś na PW czego używam do czyszczenia 5L dam. Dobrze sprawdza się "SZCZOTKA DO BALON GĄSIOR 100cm do wyginania". Można ją dowolnie formować, dzięki czemu można dotrzeć do wszystkich zakamarków. Jak masz jakieś większe zabrudzenia to możesz sobie pomóc jakimś środkiem, typu VWP - zobacz tutaj: https://projektcydr.pl/podrecznik/czystosc-i-higiena
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 12:23 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-24 07:39 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-25 07:27 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-26 07:55 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Wojtek - 2020-12-12 12:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-06 10:18 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Antek - 2021-01-20 09:36 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez newrom - 2021-01-21 07:06 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-21 09:15 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Adam - 2021-01-25 06:39 PM

Skocz do: