Fermentacja w niskiej temperaturze
#18
Dotyczy drożdży L1116 i US-05.
W kartach temperatura minimalna fermentacji to 15 stopni.
Czy w niższych temperaturach rzędu 10C nie wydzielają się jakieś inne związki albo ich stosunek jest drastyczne inny?
Na plus lub na minus?
Ktoś sprawdzał czy i o ile jest w stanie się podnieść temperatura np. 10 litrowego nastawu w stosunku do temperatury otoczenia?
Szacunkowo o ile dłużej trwa fermentacja w ok. 10C w stosunku do ok. 21C.
Gdzieś można znaleźć funkcję jak aktywność drożdży zależy od temperatury?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 12:23 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-24 07:39 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-25 07:27 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-26 07:55 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Wojtek - 2020-12-12 12:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-06 10:18 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Antek - 2021-01-20 09:36 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez newrom - 2021-01-21 07:06 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-21 09:15 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Adam - 2021-01-25 06:39 PM

Skocz do: