Jak wykonać afrometr
#1
Czyniąc długą historię krótką: po prawie 9 miesiącach fermentacji zabutelkowałem cydr wytworzony z użyciem metody keeving'u. Niestety jest przesłodki (start d= 1,072 butelkowanie przy d=1,042 kg/L czyli szacunkowo zawartość cukrów resztkowych 88 g/L) a przez ostatnie 2 miesiące spadek gęstości był znikomy, choć sam cydr jeszcze lekko ciumkał. Jako próby kontronej ciśnienia w butelce użyłem manometru oprawionego w korku szampańskim z PE,
   
i dodatkowo zwykłej 0,5 L butelki PET napełnionej cydrem do kontroli na "macanego".
Niestety zauważyłem że butelka zakorkowana manometrem nie trzyma ciśnienia.
Może ma ktoś pomysł na wykonanie bardziej niezawodnego afrometru w oparciu o manometr z gwintem 1/4"?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Jak wykonać afrometr - przez blackpowder - 2021-08-30 12:11 PM
RE: Jak wykonać afrometr - przez Bartek - 2021-08-30 02:31 PM
RE: Jak wykonać afrometr - przez blackpowder - 2021-08-30 03:27 PM
RE: Jak wykonać afrometr - przez Bartek - 2021-08-30 05:03 PM
RE: Jak wykonać afrometr - przez blackpowder - 2021-08-30 05:56 PM
RE: Jak wykonać afrometr - przez blackpowder - 2021-08-30 06:25 PM
RE: Jak wykonać afrometr - przez blackpowder - 2021-11-10 08:54 PM
RE: Jak wykonać afrometr - przez mariush - 2023-01-24 10:52 AM
RE: Jak wykonać afrometr - przez blackpowder - 2023-01-25 08:45 PM
RE: Jak wykonać afrometr - przez mariush - 2023-01-25 11:21 PM

Skocz do: