Cidermaking, przegląd 2003
#1
Przeglądając różne książki i prace naukowe na temat cydru, często jako odniesienie podawana jest następująca pozycja:

Cidermaking
Andrew GH. Lea, Jean-Francois Drilleau
Fermented Beverage Production, 2003

Okazuje się, że jest to nic innego jak poprzednia wersja przeglądu z 2014r, o którym pisałem tutaj.
Z tym że w odróżnieniu od tej nowszej wersji, tego artykułu nie można przeczytać za darmo...

Tak więc, jeśli ktoś się zastanawia, czy warto inwestować w tę konkretną pozycję, śpieszę donieść, że: wersja z 2014r. zawiera praktycznie wszystkie informacje co powyższa pozycja z 2003r. (za wyjątkiem raptem kilku wykresów), a w wielu miejscach informacje zostały dodatkowo zaktualizowane. Więc nie warto powtarzać mojego błędu Smile

Większość tych brakujących wykresów można oglądnąć np. tutaj: http://www.cider.org.uk/phenolics_in_cider_apples.pdf

.pdf   phenolics_in_cider_apples.pdf (Rozmiar: 688,96 KB / Pobrań: 12)

Powyższa prezentacja pokazuje m.in. że maceracja w miazdze powoduje bardzo dużą utratę polifenoli. W przypadku jabłek deserowych, które tych związków mają relatywnie niewiele - nawet 10 razy mniej niż cydrowe odmiany! - nie ma to właściwie znaczenia, ale trzeba na tę macerację uważać jak się operuje bogatymi w taniny jabłkami (żeby zbyt wiele tych tanin nie stracić).
Odpowiedz


Skocz do: