O starych odmianach jabłoni
#1
Kilka odnośników do ciekawych artykułów na temat starych odmian jabłoni.
Szerszy komentarz w tym wpisie.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka...print=true
W tym m.in. ciekawa wzmianka o jabłeczniku, przepis z 1777 r.:
Zbieraj jabłka dojrzałe, te osobliwie gatunki, które nie są zbyt skąpe w soki. Jeżeli przydasz leśnych, tym lepiej uczynisz....

https://klaudynahebda.pl/stare-jablonie/

O dawnych odmianach uprawnych jabłonii ich pochodzeniu
Marta Dziubiak
https://docplayer.pl/12258112-O-dawnych-...zeniu.html
Odpowiedz
#2
Heart 
Cześć, 
Jestem nowa, więc jeszcze nie umiem tego za bardzo sama odszukać i poproszę Was o pomoc.
chodzi mi o tabelę/artykuł naukowy, gdzie byłoby zestawienie wartości odżywczych, najbardziej popularnych starych odmian. W szczególności szukam ilości cukru w odmianie (z rozdzieleniem na glukozę i fruktozę)  i innych wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych.
A może ktoś z Was trafił na artykuł lub tabelę porównującą pod tym kontem stare i nowe odmiany. To jest bardzo ciekawe.
Jestem dietetykiem i zagłębiam się w temat dlaczego nowe odmiany jabłek mają coraz mniej ciekawy smak, winowajcę upatruję w coraz większej ilości cukru - ale może się mylę.
Odpowiedz
#3
Cukry nie definiują smaku. Smak i równie ważny zapach (ma wpływ na percepcję smaku) to inne związki chemiczne.
Ale nie w chemii tkwi tajemnica. Owoc ma smakować każdemu. Do tego musi się dobrze przechowywać i doskonale znosić transport. Oczywiście musi być ładny (w różnych miejscach są różne preferencje np w USA czy Izraelu podobno jabłka muszą być intensywnie czerwone lub zielone by klienci je chętnie wybierali przynajmniej jeśli wierzyć tym co próbowali nasze odmiany tam sprzedawać).
Kolejna sprawa to odporność na choroby bo opryski są drogie.
Odpowiedz


Skocz do: