Wpływ CO2 na gęstość / SG
#1
Bawię się ostatnio różnymi obliczeniami i korektą odczytu SG ze względu na różne czynniki.
Zacząłem się zastanawiać czy i jaki wpływ ma nasycenie dwutlenkiem węgla na gęstość / ciężar właściwy cydru.

Okazuje się, że typowe nasycenie przechowywanego pod rurką cydru ~2g/L, wpływa na zwiększenie gęstości o ~0,35g/L, co przekłada się na SG +0,00035.
Czyli różnica praktycznie zaniedbywalna, biorąc pod uwagę dokładność hobbystycznych urządzeń pomiarowych.

Jak to wyliczyć opisane jest tutaj:

Density of Aqueous Solutions of CO2
https://www.osti.gov/servlets/purl/790022

.pdf   Density of Aqueous Solutions of CO2.pdf (Rozmiar: 148,93 KB / Pobrań: 1)
Odpowiedz
#2
A wpływa na pomiar refraktometrem?

Wydaje mi się, że przy pomiarze spławikiem większy wpływ na pomiar ma to, że pęcherzyki gazu się do niego przyklejąją zwiększając wyporność, czyli zawyżając odczyt.
Odpowiedz
#3
Wygląda na to, że refraktometr jest niewrażliwy na nasycenie CO2.

Właśnie zmagam się z tematem korekty refraktometru; trochę mi dłużej zajęło niż przewidywałem, ale już niedługo zabiorę się za podsumowanie.
Zrobiłem serię pomiarów i wyniki są zaskakująco dobre - dokładność po korekcie jest w granicach +-0.001 SG, czyli taka jak przy użyciu zwykłego hydrometru!

Moje empiryczne rezultaty są bardzo zbieżne z tą formułą, z tym że jest stałe przesunięcie o 0.001 SG (formuła zaniża):
https://diversity-pivo.blogspot.com/2017...metru.html

Jeszcze chcę przeanalizować te obliczenia, które gość tam zrobił, i wrzucę wreszcie nowy wpis Smile
Odpowiedz
#4
Z moich obserwacji też CO2 nie wpływa na pomiar refraktometrem, fajnie że opiszesz podwaliny teoretyczne. Ja tylko porównywałem próbkę prosto z fermentora i taką odgazowywaną.
Odpowiedz


Skocz do: