Refermentacja
#11
Siarkowałeś sok przed rozpoczęciem fermentacji?
Odpowiedz
#12
Cześć,
ile jest czasu na dokonanie refermentacji celem nagazowania? Innymi słowy, jak długo żyją drożdze w balonie po ustaniu fermentacji?
Chciałbym jak najbardziej sklarować cydr (zostawić go na 3-6 miesięcy) przed rozlaniem do butelek, ale gotowy produkt chciałbym otrzymać musujący.

Cydr nastawiony z samodzielnie tłoczonego soku, drożdże Spiritferm z odrobiną pożywki.
Odpowiedz
#13
Mi zdażało się trzymać 2 mce przed refermentacją. I nie było problemu.
Tylko po burzliwej, musisz przelać do balona pod korek żeby się nie utlenił.
Przy rozlewnie jest już praktycznie klarowny cydr. Ale jeszcze i tak w butelkach minimalną ilośc osadu zrzuci.

Dłużej niż 2 mce też próbowałem, z cydrem 10% alco - ale do niego dodałem bayanusów przed rozlewem.
Odpowiedz
#14
Mi się zdarzało trzymać cydry do 6 miesięcy w damach przed butelkowaniem i wciąż refermentowały bez dodatku drożdży. Ale czasem trwało to bardzo długo, np. 3 miesiące, do osiągnięcia pełnego nagazowania. Dodatek nowych drożdży przed butelkowaniem z pewnością przyspieszyłby ten proces. Nie trzeba ich dużo: 1/10 początkowej dawki (np. 0,1-0,2g/10L) w zupełności wystarczy.
Odpowiedz


Skocz do: