Gdzie kupić sok na cydr
#1
Witam

Do tej pory robiłem piwo domowe i w końcu  postanowiłem spróbować swych sił w cydrze.
W zaprzyjaźnionym sklepie polecono mi zamiast robić cydr z soku "z biedronki", kupić sok od sadowników, szczególnie w porze jesiennej gdy odmian jabłek jest najwięcej na rynku.

Jedyne soki jakie znalazłem na internecie to po prostu "sok z jabłek" (nie wiadomo jakich), lub odmiany takie które nie wiem czy sprawdzą się w cydrze. 

A może macie jakichś swoich sprawdzonych dostawców i odmiany jabłek jakie można u nich dostać z których wyjdzie dobry cydr.

Jeżeli ktoś na forum publicznym nie chce udostępniać namiarów takich jak nr tel. czy adres e-mail to proszę o wiadomość na priv.

Z góry dzięki
Odpowiedz
#2
W warzeniu piwa fajne jest to, że wszystkie półprodukty, o jakich sobie człowiek nie zamarzy, są na wyciągnięcie ręki. W przypadku cydru jest trochę inaczej. Zasadniczo nie ma w sprzedaży ani typowo cydrowych jabłek, ani typowo cydrowych soków - więc bierzesz najlepsze co akurat jest dostępne i starasz się z tego wyczarować jak najlepszy cydr. Pole do manewru jest całkiem spore, ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy - ze "zwykłych" jabłek nie zrobisz cydru z głębokimi posmakami, w ciemno bursztynowym kolorze.

Najważniejsze żeby cydr nie wyszedł zbyt kwaśny - potrzebujesz soku z mało kwaśnych odmian, np. Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince (Prince), Rubin, Cortland, Eliza, Delikates (więcej w https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr, część "Jabłka komercyjne"). Robiłem cydry z każdej z tych odmian i są bardzo w porządku. Najlepiej jakbyś znalazł sobie tłocznię, która zrobi sok z konkretnie wskazanej odmiany, lub mieszanki odmian. Jeśli będzie pasteryzowany, tym lepiej na początek.

Soki z kartoników to trochę loteria. Nawet w przypadku tego samego produktu skład zależy od konkretnej partii - zależy jakie jabłka akurat lecą. Etykietę drukuje się raz, sok się tłoczy cały czas.. Moje doświadczenie jest takie, że... im tańszy tym lepszy, więc opcja z Lidlem czy Biedronką jest jak najbardziej OK. Główną wadą soków z kartoników jest mała zawartość cukru, dużo mniejsza niż w soku tłoczonym samodzielnie.
Odpowiedz
#3
Dobrą opcją jest koncentrat soku, raz nawet trafiłem na taki z fajną goryczką. Można spokojnie zrobić 12-14blg bez dodawania cukru.
Odpowiedz
#4
Ja widzialem na yt filmik koles sie nazywa chyba patryk ma origram kulinarny i nie tylko i wlasnie on robil cydr z soku z biedronki jakiegos takiego kijowego. wcale nie twierdze ze to dobra metoda ale chyba mozna zrobic z kazdego soku.
Swojskie jet lepsze.
Odpowiedz
#5
Ja ze swojej strony polecam soki Słodki Jonagold (Dolina Czerska), dostępne w marketach Auchan (najbardziej opłacalne są w opakowaniach 10 litrowych), wychodzą z nich bardzo smaczne cydry i ze wszystkich soków "sklepowych" ten uważam za zdecydowanie najlepszy. Minimalne BLG w każdym mierzonym opakowaniu to 11, w niektórych bywało nawet 13 BLG.
Odpowiedz
#6
Odświeżam.
Może przez ten dość długi czas udało się komuś upolować dobry koncentrat/sok, ale taki faktycznie cydrowy? W Internecie znajduję jakieś koncentraty w puszkach (np. Magnum Ci drudzy Kit) , ale w polskich sklepach zerowe stany magazynowe.
(szukam czegoś innego niż Purena / Profimator)
Odpowiedz
#7
Dzień dobry, dobry wieczór, hej,
Nie znalazłem w innym miejscu forum więc piszę tutaj:
Szukam Kogoś z Poznania lub okolic, kto byłby w stanie wycisnąć sok z jabłek dostarczonych. Ktoś z szanownych forumowiczów może? Albo może polecić firmę, zakład tłocznię komercyjną?
Odpowiedz
#8
Poszukaj tłoczni obwoźnych, na szybko znalazłem że Rembowscy mają taką usługę, ale pewnie inni też. Tylko kwestia minimum logistycznego i ceny. Daj znać jak poszło Smile
Odpowiedz
#9
Jeśli Wrocław, Opole Katowice, Poznań to polecam Pana Krzysztofa
soki 100% owoc bez wody tel.793006733

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063745714648
Odpowiedz


Skocz do: