Pierwszy cydr
#1
Dzień dobry. Nowy członek tutaj. W tym sezonie chcę zrobić mój pierwszy cydr. Robiłem wcześniej piw, więc myślę, że znam metody. Mam kilka pytań: 1) Jaka jest dobra proporcja soku, aby uzyskać raczej kwaśny cydr? Bardzo lubię Antonówkę i chciałbym z nich korzystać w tym sezonie. 2) Czy polecacie jakieś miejsce w Warszawie, gdzie mogę dostać wyciskane soki różnych odmian? 3) Jakie drożdże polecacie? Jakieś doświadczenia z Coobrą?

Nie jestem z Polski, więc wybacz mi moje błędy. Piszę przez Tłumacza Google Wink
Odpowiedz
#2
Antonówka ma dużo kwasu więc raczej wyjdzie kwaśno Smile Poza tym z jabłek dostępnych w Polsce to jest raczej problem ze zbyt kwaśnym cydrem

W Warszawie dwa lata temu kupowałem soki odmianowe w Zieleniaku przy Hali Banacha jest tam pare stoisk na których sprzedają soki jednoodmianowe i mieszane. Wtedy mieli nawet jednoodmianowe soki z niektórych starych odmian np. Koksa, Antonówka i Szara Reneta. Fajny cydr wyszedł mi też z Princa tam zakupionego
Odpowiedz
#3
(2020-10-01 07:22 PM)Dziękuję za odpowiedź. Czy masz przepis, na którym polegasz? Gdzieś wyczytałem, że to dobra proporcja: 30-60% - podstawowe jabłka, niska kwasowość, wysoka zawartość cukru, 10-20% - aromatyczne, 10-20% - kwaśne, 5-20% - gorzkie, taninowe. Ale nie wiem, których jabłek użyć. Jakieś zalecenia dotyczące drożdży? napisał(a): Antonówka ma dużo kwasu więc raczej wyjdzie kwaśno Smile Poza tym z jabłek dostępnych w Polsce to jest raczej problem ze zbyt kwaśnym cydrem

W Warszawie dwa lata temu kupowałem soki odmianowe w Zieleniaku przy Hali Banacha jest tam pare stoisk na których sprzedają soki jednoodmianowe i mieszane. Wtedy mieli nawet jednoodmianowe soki z niektórych starych odmian np. Koksa, Antonówka i Szara Reneta. Fajny cydr wyszedł mi też z Princa tam zakupionego
Odpowiedz
#4
Spróbuj poczytać o odmianach jabłek tutaj: https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr. Tam, w części "Jabłka komercyjne", znajdziesz kilka sugestii dotyczących konkretnych odmian. Poza tym, jest tam wyjaśnione o co chodzi z tymi proporcjami, co to są jabłka "słodkie", "kwaśne", "gorzkie" etc. No i co najważniejsze: że zdecydowana większość polskich jabłek to odmiany "kwaśne". Nawet jeśli lubisz kwaśny cydr, powinieneś wybrać jak najmniej kwaśne jabłka. Jeśli jabłko jest kwaśne w smaku podczas jedzenia, to cydr będzie zdecydowanie zbyt kwaśny!

Robiłem kiedyś cydr na drożdżach Coobra, patrz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=3386. Wyszedł bardzo dobrze. W podsumowaniu znajdziesz też inne drożdże, które są godne polecenia.
Odpowiedz
#5
(2020-10-02 07:20 AM)Super! Dzięki za informację! napisał(a): Spróbuj poczytać o odmianach jabłek tutaj: https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr. Tam, w części "Jabłka komercyjne", znajdziesz kilka sugestii dotyczących konkretnych odmian. Poza tym, jest tam wyjaśnione o co chodzi z tymi proporcjami, co to są jabłka "słodkie", "kwaśne", "gorzkie" etc. No i co najważniejsze: że zdecydowana większość polskich jabłek to odmiany "kwaśne". Nawet jeśli lubisz kwaśny cydr, powinieneś wybrać jak najmniej kwaśne jabłka. Jeśli jabłko jest kwaśne w smaku podczas jedzenia, to cydr będzie zdecydowanie zbyt kwaśny!

Robiłem kiedyś cydr na drożdżach Coobra, patrz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=3386. Wyszedł bardzo dobrze. W podsumowaniu znajdziesz też inne drożdże, które są godne polecenia.
Odpowiedz


Skocz do: