Duży słój wielofunkcyjny, sposób na szczelność.
#1
Sezon na jabłka już w pełni, i jeśli ktoś zastanawia się jak pewnie uszczelnić "szklany słój wielofunkcyjny", tak aby cenny nastaw na 100% odciąć od dostępu powietrza, to proponuję takie rozwiązanie:
   
   
   
Ta zewnętrza silikonopodobna uszczelka pozyskana z pojemnika do mieszania z miarką Plast Team, którego używam do operacji na soku.
W dnie tego kubka wsadzona jest właśnie taka rozciągliwa uszczelka o lekko stożkowym kształcie, po naciągnięciu na rant szyjki słoja dekiel pasuje idealnie na wcisk. Przetestowałem w zeszłym sezonie, napełniając cydr "pod korek" i sprawdziło się.
Odpowiedz
#2
Korzystałem z takiego słoja 12L.
Najczęściej nastaw był troszkę powyżej 5L tak aby po zalaniu zapełnić pod korek 5 litrowa damę. Nie przejmowałem się nieszczelnością ponieważ i tak zlewalem lekko pracujący nastaw do damy po kilkunastu dniach. Nie miałem problemu z infekcjami. Myślę też, że CO2 z racji ciężaru nie ulatniał się tak szybko.
Oczywiście dłuższy okres i pozostawienie w takim słoju cydru na dojrzewanie może być problemem.
Odpowiedz


Skocz do: