Refermentacja w butelkach do szampana
#1
Cześć, mam pytanie odnośnie butelkowania i refermentacji cydru w butelkach 0,75L o zwiększonej wytrzymałości na ciśnienie - np. 10 lub 12g/L CO2.

Zauważyłem że większość butelkuje w pojemności 0,5L i dodaje 4g cukru a ja chciałļym się dowiedzieć czy ktoś eksperymentował z wyższym nasyceniem cydru CO2 (np. w okolicach 8-10 g/L)?
Czy do takiego ciśnienia muszę użyć kapsli z dodatkową uszczelką czy wystarczą zwykłe 29mm? W sklepach są też dostępne specjalne stabilizatory do korków i kapsli, może ktoś wie kiedy użycie takich ma sens?
Chętnie przeczytam wszelkie spostrzeżenia i uwagi w tym temacie Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Refermentacja w butelkach do szampana - przez fantazyjny13 - 2021-01-13 12:02 AM

Skocz do: