Refermentacja w butelkach do szampana
#2
Rozumiem, że chodzi Ci o 8-10g w przeliczeniu na butelkę 0,5l, nie na litr ?
Rzuć okiem na ten kalkulator, tutaj możesz zobaczyć jakie będzie ciśnienie, w zależności od temperatury: https://projektcydr.pl/refermentacja

Robiłem swego czasu takie mocno nagazowane "szampańskie" cydry. Przede wszystkim muszą być super klarowne, bo inaczej po otwarciu będą się potwornie pienić, do tego stopnia, że np. 1/3 zawartości wyjdzie z butelki w postaci piany, mniej lub bardziej gwałtownie. Mocne schłodzenie przed otwarciem trochę pomaga.

Kapsle są bardzo istotne, zdecydowanie weź takie z gumką - bez gumki puszczają: https://projektcydr.pl/blog/?p=2043. Stabilizatory są potrzebne do korków, nie do kapsli.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Refermentacja w butelkach do szampana - przez Bartek - 2021-01-13 08:39 AM

Skocz do: