Biały Kożuch na cydrze
#1
Witam, 

Robię cydr po raz pierwszy i zauważyłem ze na powierzchni cydru pojawił się biały  kożuch . 
Nie przypomina to pleśni ale nie wiem co mam z tym robić na początku usunąłem kożuch  i przelałem do mniejszego gąsiora pod korek ale kożuch  znowu się pojawił. 
Co to może być i co można z tym zrobić?


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
Domyślam się że cydr jest odfermentowany do zera? Teraz gdy drożdże kożuchujące już się rozwinęły to już ich nie wyeliminujesz. Możesz jeszcze śmiało dopełnić pustą szyjkę cydrem czy sokiem, tak aby biały nalot wypłynął i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Jeśli dobrze widzę zatykasz gąsiorek nasadzając korek jak kaptur - zewnątrz, taki sposób może powodować niewielką nieszczelność na gwincie gąsiorka. Z tego dostępu "lewego" powietrza właśnie chętnie korzystają drożdże kożuchujące.
Odpowiedz


Skocz do: