Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2024 Oct
Reputacja:
0
Witam.
Ostatnio zrobiłem cydr z soku wciskanego że swoich jabłek. Chciałem zrobić półsłodki. Do słodziłem go aby nie był wytrawny. Jednak musiałem użyć aż 28 gram ksylitolu na 0.5l. To jest takie minimum. Słodycz jest prawie nie wyczuwalna. Czy to nie za dużo. Czy coś jest nie tak z tym cydrem. Większość opisów z dosładzaniem jakie znalazłem jest na poziomie 6-12g na 0.5l.
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 0
Dołączył: 2024 Oct
Reputacja:
1
Lokalizacja: WLKP
Cześć Leszek - brawo za własny cydr. Cukier chyba zależy od własnych przekonań i upodobań - osobiście widziałem jak ktoś kiedyś sypał 7 łyżek cukru do herbaty przy każdym śniadaniu. Do wina z truskawek bez zgrzewki cukru nie podchodzili...
Niemniej zazwyczaj w cydrze ksylitolu wystarczało 3-6g. Lepiej dla ortodoxa byłoby zawiesić w pewnym momencie fermentację i mieć cydr z naturalnym cukrem resztkowym.
Liczba postów: 611
Liczba wątków: 80
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
41
Dużo zależy od ilości kwasu. Z tego co piszesz, wygląda że miałeś bardzo kwaśne jabłka. Co to były za odmiany? Mierzyłeś może zawartość kwasu? A może ten ksylitol trafił się jakiś mało słodki..
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2024 Oct
Reputacja:
0
2024-10-25 08:41 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-10-25 08:41 AM przez leszeksz2.)
Upodobań do "słodkości" mam raczej niewielkie. Inne osoby też potwierdziły że jest wytrawny. Ta ilość dosypanego ksylitolu to takie minimum. Do pół słodkiego to mu jeszcze brakuje.
Cydr jest z jabłek antonówek (40% objętości) i drugie (60%) nie wiem co to za odmiana, ale jakieś zimowe choć sok jest dosyć słodki.
Zawartości kwasu nie mierzyłem. Ksylitol raczej jest dobry bo dawałem dwóch różnych producentów i jest tak samo.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2024 Oct
Reputacja:
0
Czy do zmierzenia kwasowości należy sok miareczkować, czy wystarczy pomiar pH (pomiar pH metrem, papierkiem lakmusowym)?
Liczba postów: 611
Liczba wątków: 80
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
41
Trzeba miareczkować. Zestaw minimum to:
- roztwór NaOH 0,1M
- fenoloftaleina
- 2x strzykawka 10ml
- jakiś słoiczek lub zlewka ~100ml
- coś do mieszania, najlepiej szklana bagietka (laseczka)
Do przygotowania roztworu NaOH potrzebne są:
- 2g NaOH w granulkach (trzeba kupić kg, ale jest tani - np. Stanlab)
- waga laboratoryjna, żeby odważyć te 2g
- kolba miarowa 0,5l (taka z cienką szyjką i kreseczką)
- woda destylowana
Chyba, że uda Ci się kupić gotowy roztwór mianowany 0,1M - ostatnio kupowałem we Włoszech (w pierwszym lepszym sklepie dla winiarzy...) - u nas nie wiem czy/gdzie można kupić.
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 3
Dołączył: 2021 Dec
Reputacja:
6
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Roztwór NaOH 0,1 mol można kupić w "sklepie chemicznym" - przy większych miastach są takie sklepy z odczynnikami, sprzętem laboratoryjnym itd.
Ale najlepiej wcześniej zadzwonić, bo ten roztwór nie jest zbyt popularny i może być na zamówienie.
Koszt koło 30 pln / litr.