Początek poważniejszej zabawy w cydr
#41
(2021-01-31 03:31 PM)markus383 napisał(a): Macie, z perspektywy czasu, polecane jabłonie na cydr typowo polski?

Z tego co pamiętam to Bartek w którymś wpisie analizował wyniki jakichś badań dotyczące zawartości polifenoli w różnych odmianach polskich. Być może gdzieś uda Ci się zlokalizować ten tekst. Jak go znajdę, to podeślę. Niestety były tam prezentowane raczej współczesne odmiany, prowadzone raczej pod kątem dużej produkcji. Jeżeli chodzi o state odmiany to ja słyszałem o kilku, które dają bardzo dobre efekty. Po pierwsze reneta, choć tutaj raczej jako składowa odmiana przy komponowaniu cydrów wieloodmianowych, bo ona posiada bardzo dużo kwasu. Poza tym dobrze sprawdza się kronselka, grochówka czy grafsztynek.
Odpowiedz
#42
O odmianach było tutaj: https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr


Cytat:"Dobre cydry zrobisz z odmian Cesarz Wilhelm, Glogierówka, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Pepina Ribstona oraz Starking. Wiele cydrów rzemieślniczych bazuje właśnie na tych odmianach."


Z Renetami trzeba ostrożnie, bo pomimo wspólnej nazwy poszczególne pod-gatunki (?) bardzo się od siebie różnią, szczególnie pod względem zawartości kwasu. Np. te najpopularniejsze (przynajmniej w Krakowie) czyli "szare" renety są zdecydowanie zbyt kwaśne. Dobre są: Landsberska, Kulona, Baumana, Kaselska, Muszkatowa, Strauwalda - ale te trudno obecnie zdobyć.
Odpowiedz
#43
Jeśli ziemia to piach, a do tego sucho to kupuj/szczep na podkładce A2 - później trzeba ciąć, bo inaczej rośnie duże drzewo. Ale odpada podlewanie.
Ze starych odmian ktoś pisał o cukrówce litewskiej. Swoją drogą z dostępem do tradycyjnych odmian nie jest wiele lepiej niż z dostępem do odmian francuskich. Kilka lat polowałem na kalwile jesienną czerwoną i mam nadzieję że w końcu ją mam...
Odpowiedz
#44
Dzięki za propozycje Smile
Post będzie trochę długi, ale muszę wstawić tą listę. Otrzymałem listę drzew, z których można pobrać zrazy. Jest bardzo bogata. Zrazy są (z tego co na tą chwilę wiem) darmowe w zamian za pokrycie kosztu wysyłki oraz podzielenie się w przyszłości z innymi miłośnikami jabłoni. Czy coś z tej listy, z tych rzadziej dostępnych, macie, sprawdzaliście?
Muszę poczytać o każdej z tych odmian i kilkanaście zapewne wybiorę do swojego ogródka Smile
Oto ta lista:
1. Abondanza
2. Adam Mickiewicz
3. Adam’s Pearmain
4. Adersleberska
5. Ajzerowskie
6. Akerö
7. Alant
8. Alpiniszt
9. Altlander Pfannkuchenapfel
10. Amália
11. Ananas Berżenicki
12. Anis
13. Anis Połosatyj
14. Anoke
15. Antonówka Kamienna
16. Antonówka Kołowa
17. Antonówka Mohylewska
18. Antonówka Półtorafuntowa
19. Antonówka Stakanczataja
20. Antonówka Zwykła
21. Apfel aus Lunow
22. Api Etoile
23. Aporta
24. Arkad Zimowy
25. Arkad Żółty
26. Babuszkino
27. Bankroft
28. Barnak Beauty
29. Beforest
30. Bellfleur Kitajka
31. Ben Davis
32. Benedictin (Reinette Normande)
33. Benedictin Rouge
34. Beregi Sóvári
35. Berlepsch
36. Berner Rosen
37. Bezsiemianka
38. Białe Litewskie
39. Bielasy
40. Biesterfelder Renette
41. Binet Rouge
42. Bischofshut
43. Bismarckapfel
44. Bittenfelder Sämling
45. Blutroter Gravensteiner
46. Bochowskie
47. Bogatyr
48. Boiken
49. Bömische Brunneling
50. Bramley’s Seedling
51. Brzoskwiniowe
52. Bukówka
53. Bukówka Biała
54. Bullock’s Pepping
55. Burchardts Renette
56. Bursztówka Polska
57. Carpentin
58. Ceglédi piros Simonffy
59. Cellini
60. Cesarz Wilhelm
61. Charles Rosse
62. Charłamowskie
63. Chełmszczonka
64. Chodské
65. Cludius Borsdorfer
66. Cornwallise Nelkenapfel
67. Court Pendu Gris
68. Cousinotte
69. Cox’s Pomona
70. Cynamonówka Ananasowa
71. Cynamonówka Prążkowana
72. Cytrynowe Zimowe
73. Cytrynówka
74. Czarnodrzewne
75. Czarnoguz
76. Czarny Byk
77. Czelebi Niże San (436)
78. Czerwona z Przybrody
79. Czerwonka
80. Damason Renette
81. Dean’s Kuchenapfel
82. Demokrat
83. Deserowe
84. Diels Renette
85. Dolce Moen
86. Doneszta
87. Doppelter Borsdorfer
88. Drüwken
89. Duke of Klarens
90. Dvorčinka
91. Early Crimson
92. Early Victoria
93. Edelrother
94. Ellisona Pomarańczowa
95. Englische Spitalrenette
96. Entz Rozmaring
97. Fameuse
98. Fantasy alma Bicske
99. Fekete tányer alma
100. Fiessers Erstling
101. Filipinka
102. Filippa
103. Filippa (Hoser)
104. Finkenwerder Herbsprinz
105. Fredrówka
106. Galloway Pepping
107. Gaskońskie Szkarłatne
108. Gewürzluiken
109. Glockenapfel
110. Glogierówka
111. Gloria Mundi
112. Goląbek Nowoangielski
113. Golden Noble
114. Golden Russet
115. Golden Winesap
116. Gołąbek Czerwony Zimowy (Pigeon de Jerusalem, Pigeon Rose d’Hiver)
117. Grafsztyn
118. Grafsztynek Czerwony
119. Grafsztynek Inflancki
120. Grafsztynek od Sękowskiego
121. Grafsztynek Prawdziwy
122. Grahama Jubileuszowe
123. Granny Smith
124. Graue Herbstrenette
125. Grechota
126. Grochówka
127. Grochówka Królewska
128. Gruchoty
129. Gruszowka Moskowskaja
130. Gruszowka Rewelska
131. Gubener Warraschke
132. Gustawa Trwałe
133. Gylenkroks Astrakan
134. Gyllenkrok
135. Halberstader Jungfernapfel
136. Hibernal
137. Himberapfel von Holovous
138. Improved Black Staiman
139. Ingrid Marie
140. Jachontowaja
141. Jacob alma Ráckeve
142. Jadernička Moravská
143. Jakub Lebel
144. Jakubinka
145. Jantarnoje
146. John Standish
147. Jonathan
148. Julskie
149. Kalterer Böhmer
150. Kalwia Poznańska
151. Kalwila Badeńska
152. Kalwila Czerwona Jesienna
153. Kalwila Czerwona Zimowa
154. Kalwila Letnia Fraas’a
155. Kalwila Śnieżna Biała
156. Kalwile de Saint Sauver
157. Kalwin 97 K
158. Kanadyjskie Czerwone
159. Kandil Synap
160. Kantówka Gdańska
161. Kapuśniak
162. Kardinal Bea
163. Kardynalskie
164. Karin Schneider
165. Kasperówka
166. Kazachstanskoje Jubilejnoje
167. Kecskeméti var. alma
168. Kent
169. King David
170. Kitajka (443)
171. Kitajka Anisowaja
172. Koksa Pomarańczowa
173. Königsapfel von Mitweida
174. Korobówka
175. Korona Napoleońska
176. Košikove
177. Köstlicher
178. Kosztela
179. Kožene
180. Kralické
181. Krasa Reneta
182. Krągi
183. Krepla
184. Kronselska
185. Królowa Renet
186. Krótkonózka Królewska
187. Krügers Dückstiel
188. Książe Albrecht Pruski
189. Książęca
190. Księżna Luiza
191. La Nationale
192. Landsberska
193. Lane’s Prince Albert
194. Langer Grüner Gulderling
195. Lausitzer Nelkenapfel
196. Laxton’s Superb
197. Lesans Kalvill
198. London Pepping
199. Lord Lambourne
200. Lord Suffield
201. Lucas Taubenapfel
202. Luikenapfel
203. Luxemburger Renette
204. Maiber Parmäine
205. Major
206. Malinowa Oberlandzka
207. Malinowe Nowe
208. Malinówka Berżenicka
209. Manitoba Spy
210. Mank’s Küchenapfel
211. Marie Pinel de la Toule
212. Martini
213. Maschansker
214. Medůvka
215. Merton Spy
216. Minister vov Hammerstein
217. Mišenské
218. Mnich
219. Mohringer Rosenapfel
220. Montwiłłówka
221. Muchrik
222. Muskat Renette
223. Naliw Rozwyj
224. Nathusius Taubenapfel
225. Neujahrsapfel
226. Northen Spy
227. Nyári Selymes
228. Oberdiecks Reinette
229. Oester Kalvill
230. Ohm Paul
231. Oliwka Czerwona
232. Oliwka Żółta
233. Oranie
234. Oretorpsreinette
235. Osnabrücker Renette
236. Panenské České
237. Papierówka Inna
238. Papierówka Jantarnaja
239. Papierówka Słodka
240. Parówki
241. Patten 396 (Victory)
242. Pąsówka
243. Pear Apple
244. Peasgood’s Nonsuch
245. Pederstrup
246. Peggy’s Favourite
247. Pepina Linneusza
248. Pepina Londyńska
249. Pepina Parkera
250. Pepina Ribstona
251. Pepina szafranowa
252. Perkins
253. Piękna Ołtarzewska
254. Piękna z Boskoop
255. Piękna z Herrnhut
256. Piękna z Rept
257. Pigeon Blanc d’Hiver
258. Pigeon Gros
259. Pippin Kitajka
260. Pisaki
261. Polskie Mnichy
262. Pomme d’amour
263. Pomme d’Api
264. Pomme d’ille
265. Pomme Sanguinale de Barsac
266. Poziomka
267. Priewoschodnoje
268. Prof. Jankowski
269. Putiwka Osiennaja
270. Queen
271. Rajewskie
272. Rajok
273. Rambour d’Hiver
274. Rambour Papelu
275. Rambur Stichy
276. Rapa Zielona
277. Rarytas Śląski
278. Reinette Clochard
279. Reinette d’Angleterre
280. Reinette de Anjou
281. Reinette de France
282. Reinette Saintonge
283. Reinischer Krümmstiel
284. Renet Sacharnyj od Miczurina
285. Reneta Ananasowa
286. Reneta Baumana
287. Reneta Blenheimska
288. Reneta Czarniecka
289. Reneta Franche
290. Reneta Francuska
291. Reneta Fromma
292. Reneta Gwiazdkowa
293. Reneta Herberta
294. Reneta Heusgena
295. Reneta Kanadyjska
296. Reneta Karmelicka
297. Reneta Kasselska (Reinette de Chaux)
298. Reneta Królewska
299. Reneta Kulona
300. Reneta Kurska
301. Reneta Poznańska
302. Reneta Sudecka
303. Reneta Szampańska
304. Reneta Weidnera
305. Reneta Woskowa
306. Rhode – Island Greening
307. Rojka
308. Rojskie
309. Rome Beauty
310. Roter Ananasapfel
311. Roter Fuchs
312. Roter Trierer Weinapfel
313. Rozmaryn Russkij
314. Rozmarynka (438)
315. Rózsasinii Cousinot
316. Różanka 97 K
317. Różanka Wirginijska
318. Rubin
319. Rulikowszky Kázmér
320. Rumianka Ałma-Atinskaja
321. Ryszard Żółty
322. Rzepka
323. Rzepka Czerwona?
324. Salome
325. Sałtanat
326. Sary Synap
327. Schöner von Pontoise
328. Schönner von Wiltscher
329. Sierpniówka
330. Signe Tillisch
331. Simirienko
332. Skirianka
333. Slesicher Lehmapfel
334. Smuřivka
335. Socha
336. Sohlander Streifling
337. Sommer Gold Peppin
338. Spasówka
339. St. Edmund Russet
340. Stark Earstling
341. Stayman Winesap
342. Steinpeping
343. Steirische Schaftnase
344. Strauwalds Goldparmane
345. Strumiłłówka
346. Suislepskie
347. Suislepskie Czerwone
348. Synap Ałma-Atinskij
349. Synap Siewiernyj
350. Szafran Kitajka
351. Szafranka (Reneta Orleańska)
352. Szampańska
353. Szandor Car
354. Szara Reneta
355. Szara z Zabergäu
356. Szász pap alma
357. Szklanki II 97 K
358. Sztetyna Zielona
359. Sztetyna Żółta
360. Szwajcarskie Pomarańczowe
361. Śmietankowe
362. Taftiannoje Pozdnocwietnoje
363. Talerzyk
364. Telkovske
365. Tiroler Spitzlederer
366. Titówka
367. Treboux Sämling
368. Truskawkowe Nietschnera
369. Truskawkowe Wilknersa
370. Tvarůžek Ojinene
371. Tyrolka
372. Tyrolka Szlachetna
373. Vapenko
374. Veršavske Růžove
375. Virgin Aranka
376. Vlasatice
377. Wagenera
378. Wajland
379. Waldsteppenapfel
380. Wanatka
381. Wargul Woroneżski
382. Weisser Astrachan
383. Weisser Winter Taffetapfel
384. Werdersche Wachsrenette
385. Węgierczyk
386. Winogradka
387. Winter Banana
388. Wołoszka
389. Worcester Pearmain
390. York Imperial
391. York Imperial
392. Zailijskoje
393. Zajączki
394. Zankai nyári alma
395. Zielonka Charkowska
396. Zimtrenette
397. Złotka Redera
398. Złotogłówka (Drap d’Or, Pommier Drap d’Or)
399. Zorza
400. Zuccalmaglios Renette
401. Zwiebelborsdorfer
402. Żeleźniak
Odpowiedz
#45
Z własnej praktyki mogę potwierdzić to co zostało napisane powyżej odnośnie odmian: Reneta Landsberska, Cesarz Wilhelm, Cukrówka litewska. Po przeprowadzonym mikro eksperymencie z fermentacją na dziko cukrówki (d= 1,079 kg/L; kc=4,2 g/L) i otrzymania cydru jednoodmianowego metodą "pradawną" wynik był bardzo dobry. Cydr był krystalicznie klarowny, aromat rześki, owocowo słodki, tarte jabłko i pieczona skórka (czyli lekkie utlenienie) w smaku wyraźnie ściągający, kolor niezbyt głęboki żółty, butelkowałem przy poziomie odfermentowania d=1,020 i spodziewałem się lepszego nagazowania, niestety niski poziom azotu nie pozwolił na refermentację i wyraźnie brakowało tej rześkiej kwasowości z musowania CO2.
Odpowiedz
#46
Ostatecznie z powyzszej listy wybrałem zrazy następujacych odmian:

Binet Rouge
Charłamowskie
Grafsztynek Czerwony
Grochówka
Królowa Renet
Landsberska
Koksa Pomarańczowa
Żeleźniak
Kardynalskie
Szara Reneta
Malinowa Oberlandzka
Oliwka Czerwona
Polskie Mnichy

Do tego od kolegi z Francji dostanę następujące:
Douce coet ligné
Binet rouge

Czekam teraz na informację nt. podkładek i czeka mnie następnie zakup ziemi (czarnoziem), bo u mnie gleba jest marna.

Z pojawieniem się ocieplenia (koniec marca - kwiecień) biorę się za robotę. Liczę na 50 drzewek Smile
Odpowiedz
#47
Charłamowskie to co prawda przyjemnie aromatyczne ale wczesne (dojrzałość na koniec sierpnia), bardzo słabe do przechowania i super kwaśne jabłko. Dobre do pojadania, na sok i do suszenia. Do cydru z odmian wymienionych na liście wymieniłbym je na Białe Litewskie czyli Cukrówkę Litewską.
Odpowiedz
#48
Poniżej zdjęcia maszyny zakupionej przeze mnie. 
Myślę, że przy odrobinie zdolności można zrobić piękny zsyp jabłek z rury oraz jakiegos blatu, tak aby nie pierniczyć się z cięciem jabłek w połówki lub ćwiartki.


Załączone pliki Miniatury
                   
Odpowiedz
#49
Witajcie.
Wczoraj otrzymałem podkładki jabłoni. Z sadzeniem w 5 litrowych (lub 7,5 litrowych) donicach muszę poczekać do ocieplenia, czyli pewnie jakieś dwa tygodnie. Jak mogę przetrzymać je do ocieplenia? 
Obecnie są w worku foliowym w piwniczce, w 10*C.
Odpowiedz
#50
Nie chcesz ich od razu wsadzić i wystawić na zewnątrz? Nie powinno im zaszkodzić, jeśli jeszcze śpią. Naturalnie ruszą jak się zrobi wiosna - wtedy zaszczepisz.

Jak ruszą w piwnicy, to wtedy lepiej byłoby je potrzymać wewnątrz i wystawić dopiero po połowie maja, żeby przymrozki nie chwyciły młodych niezahartowanych przyrostów. I na początek w jakieś zacienione miejsce, żeby słońce nie poparzyło nieprzyzwyczajonych liści. Wtedy też szczepienie możesz zrobić wewnątrz, jak tylko zauważysz że zaczynają nabrzmiewać pąki.

Szczepienie najlepiej wychodzi jak w podkładce już krążą soki - czyli pąki nabrzmiewają, lub nawet puszczają liście. Z tym, że sam zraz musi być wciąż w stanie uśpienia - czyli do tego czasu w lodówce. Wstępne zrośnięcie zrazu z podkładką trwa 2-3 tygodnie; temperatura musi być przy tym ~10-12C.
Odpowiedz


Skocz do: