II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - Wersja do druku +- projekt CYDR (https://projektcydr.pl/forum) +-- Dział: Sprawy socjalne, porządkowe i techniczne (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Wydarzenia (https://projektcydr.pl/forum/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” (/showthread.php?tid=1570) Strony:
1
2
|
II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - Bartek - 2019-01-22 W maju kolejna edycja cydrowego konkursu! Tym razem dwie kategoria: cydr wytrawny oraz "brett". Szczegóły: https://wkpd.waw.pl/pomona-2019/ RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - Tytus - 2019-01-25 A jak można się zgłaszać bo czytam i szukam a stronie i nie ma informacji. RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - Bartek - 2019-01-27 Poprzednio też odpalili rejestrację z opóźnieniem, trzeba czekać i monitorować. RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - tibek - 2019-01-29 Gorzej, że opisu stylu brett dalej nie ma... @Tytus - za jakiś czas pewnie pojawi się regulamin, gdzie będzie podany terminarz, w zeszłym roku rejestracja ruszyła 1. maja. https://wkpd.waw.pl/regulamin-i-konkursu-cydrow-domowych-pomona-2018/ RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - Bartek - 2019-01-29 A, czyli dobrze mi się wydawało że nie ma nic na temat tego brett'a poza sloganem... Przydałoby się, bo taki cyderek musi na prawdę długo postać, żeby te smrodki się uwypukliły. Kiedyś robiłem taki eksperyment: https://projektcydr.pl/blog/?p=2373 Cyderki siedziały naprawdę długo w damach, potem je zabutelkowałem i... szału nie było. Niedawno, czyli kilka miesięcy później, znalazłem jedną zagubioną butelkę - efekt był zdecydowanie wyraźniejszy. Teraz też mam taką jedną partię stojącą już pół roku: https://projektcydr.pl/blog/?p=2363 Próbowałem w weekend - brett'a nie było Tak więc zdaje się, że musi postać zamknięty w butekach. No tylko żeby go zabutelkować, to muszę wiedzieć co to ma być, czy można dosłodzić, coś pokombinować. Inna sprawa, że brett'y i pochodne podobno najlepiej wychodzą na bogatych w polifenole jabłkach. Z tym to raczej kiepsko, szczególnie że tę partię bardzo długo macerowałem, a to nie służy taninom... Swoją drogą wciąż nie za bardzo rozumiem skąd się bierze ta brett'owa fascynacja. Bardziej mi to wygląda na zajawkę ze świata piwowarów... po co psuć sobie cydr Ale OK... RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - tibek - 2019-01-31 Brettusa z Ignacowa spróbuj, imho świetny dziko-brettowy cyderek. Ptaszki ćwierkają, że styl będzie mało restrykcyjny, kładący nacisk głównie na balans i pijalność. RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - Tytus - 2019-01-31 (2019-01-31 10:07 AM)tibek napisał(a): Brettusa z Ignacowa spróbuj, imho świetny dziko-brettowy cyderek. Ptaszki ćwierkają, że styl będzie mało restrykcyjny, kładący nacisk głównie na balans i pijalność.To, że dziki to czuć. Śmierdzi tak, że dla mnie był pijalny dopiero po paru dniach wietrzenia. Ale to i tak bardziej z musu go dopiłem. Co kto lubi. RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - Wojtek - 2019-03-05 Są już szczegóły dotyczące tegorocznego konkursu: ? Pomona 2️⃣0️⃣1️⃣9️⃣ odbędzie się w Warszawie w dniach 8-9 maja ? ? Wszystkie szczegóły odnośnie konkursu i zgłoszeń znajdziecie w regulaminie: https://goo.gl/Ywcw4Q Przypominamy, że konkurs odbędzie się w 2 kategoriach, a opisy stylów odpowiednio dostępne są: ? Cydr Wytrawny: http://bit.ly/pomona_wytrawny ? Cydr Brettowy: http://bit.ly/pomona_brettowy ®️ Rejestracja w systemie konkursowym https://pomona.pspd.org.pl/ rozpocznie się 8 kwietnia i potrwa do 28 kwietnia ®️ ? Cydry będziecie mogli dostarczać od 15 do 30 kwietnia ? ? Wyniki eliminacji zostaną podane w trakcie trwania konkursu na naszym fan pageu. ? Ogłoszenie wyników finałowych odbędzie się 15 czerwca podczas ? II Festiwal Piwowarów Domowych 2019 / Homebrewers Festival 2019 ? RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - Adam - 2019-04-05 Brettus z Ignacowa? Kiedy moje dwa pierwsze "cydry" nawet nie miały jeszcze 2 miesięcy, zażyczyłem sobie od znajomego na urodziny jakiś cydr w prezencie i przyniósł (w pełnej niewiedzy) właśnie Brettusa. Odbyło się małe testowanie i większość (oprócz mnie) stwierdziła, że moje wynalazki są nawet lepsze niż śmierdziel ; ) Brettus (a jeden z cydrów to był w 70% soku z kartonu + wyciskany sok z jabłek Boskoop oczywiście bardzo lekko dosładzany ksylitolem). To chyba trudny w piciu styl ale jest w nim coś ciekawego (co może docenia się po czasie). Pewnie tak jak z niektórymi winami. A większość lubi aby było niekwaśno, raczej słodko, gazowanie i pachnąco jabłuszkiem. Inni zaś jarają się spoconą, brudną końska derką, siankiem i smrodkami wsi A może jakiś osobny temat, gdzie można by się dzielić wrażeniami na temat kupnych cydrów? RE: II Konkurs Cydrów Domowych „Pomona 2019” - Bartek - 2019-04-06 Rejestracja już ruszyła. Coś tam jeszcze nie do końca działa, bo można dodać tylko 1 cydr, a powinno się dać dwa - po jednym na kategorię. Pewnie niedługo się zorientują i poprawią. |